Obezitatea: de ce trebuie tratata?

La doctor pe tocuri

Obezitatea: de ce trebuie tratata?

Cand vorbim despre obezitate, nu trebuie sa ne gandim doar la faptul ca aceasta este o problema ce tine de estetica. Numeroase boli sunt favorizate de excesul ponderal: cancer, probleme cardio-vasculare, diabet… si, de asemenea, cresc riscurile de deces prematur.

Daca, in zilele noastre, obezitatea a devenit un adevarat fenomen social. Kilogramele in plus sunt responsabile, inainte de toate, de numeroase probleme de sanatate pe care le determina sau le favorizeaza. Pe de alta parte, cresterea in greutate este strans legata de o alimentatie in exces, de o dieta necorespunzatoare sau de un regim de slabire fortat, cu efect de bumerang asupra organismului.

Obezitatea dauneaza inimii

Printre principalele consecinte ale obezitatii trebuie sa semnalam, in primul rand, modul in care  aceasta boala influenteaza sistemul cardio-vascular. Astfel, presiunea sangelui la nivelul arterelor (tensiune arteriala) creste odata cu cresterea in greutate.

S-au inregistrat de trei ori mai multe cazuri de hipertensivi in randul obezilor. Logic, in aceeasi masura, creste si riscul de a face aterom: grasimea se depoziteaza mult mai usor pe peretii arterelor. Acest lucru creste riscul de a face infarct, angina pectorala sau tromboza. Riscurile aparitiei unor probleme la nivelul venelor, cum ar fi flebitele si emboliile pulmonare sunt, si ele, mult mai mari. Fara sa mai tinem seama ca, in caz de obezitate, persoanele respective sufera si de hipercolesterolemie. Ori, aceasta este un factor care favorizeaza, o data in plus, riscul aparitiei unor afectiuni cardiace.

Tocmai de aceea, un regim de viata sanatos, consumarea unor alimente hipocalorice, urmarirea constanta a modului de alimentatie (pentru a asigura organismului o dieta cat mai echilibrata), trebuie sa fie factorii de care sa se tina seama in alcatuirea meniului unui obez.

Boala daunatoare oaselor

Excesul de greutate are consecinte nefaste si asupra scheletului. Kilogramele in plus apasa pe articulatii si le accelereaza “uzura” (solduri, genunchi, vertebre…). Artroza este, in asemenea cazuri, extrem de frecventa. Se poate ajunge sa se impuna punerea unei proteze (la sold sau genunchi). Nu sunt de neglijat problemele legate de aparitia herniei, antrenand sciatica si alte afectiuni de lumbago.

Numeroase probleme respiratorii

Alte probleme majore, strans legate de obezitate, aparute in timpul somnului: apneele. Este vorba de intreruperea respiratiei de mai multe ori pe parcursul unei nopti (cel putin 10 secunde, ajungand sa se produca si de cinci ori pe ora de somn, cel putin). Aceste apnei se pot agrava. Daca nu sunt tratate, pot avea consecinte ireversibile: la debut, persoanele care sufera de apnee acuza oboseala, pierderi ale memoriei, dureri de cap; pe termen lung, slaba oxigenare a organismului va antrena tulburari cardiace, hipertensiune arteriala si chiar infarct.

Tulburari hormonale

Una dintre complicatiile cel mai des asociate obezitatii este diabetul. Aceasta dereglare a metabolismului zaharurilor este extrem de frecventa in cazul supraponderalilor. Desigur, un rol deosebit de important in declansarea bolii il are tipul de alimentatie, indeosebi. Un regim alimentar bazat pe alimente grase sau pe zaharuri cu siguranta va declansa asemenea dereglari hormonale.

S-a ajuns intr-un astfel de punct, incat se vorbeste, astazi, de o adevarata epidemie de diabet. Daca, insa, este depistat la timp si se iau masurile corespunzatoare (in faza de pre-diabet, atunci cand glicemia de-abia incepe sa fie peste valoarea normala), este posibil sa se inverseze lucrurile. Intre masurile cele mai indicate, in acest sens, un loc deosebit il ocupa, desigur, un regim de alimentatie cat mai bine structurat.

Nutritionistul este cel care intocmeste bolnavului o dieta menita sa limiteze cat mai mult efectele diabetului. Dar, fara o scadere in greutate si fara exercitii fizice, poate aparea o asa-numita rezistenta la insulina, agravand boala. Ori, diabetul se poate afla la originea unor complicatii cardio-vasculare, a orbirii, a amputarilor…

Numeroase repercusiuni

Numeroase studii au subliniat, de asemenea, rolul avut de obezitate in declansarea unor boli precum: cancer, tulburari digestive, infertilitate…boli de o gravitate extraordinara si care, din pacate, astazi, adesea duc la deces.

In afara de problemele fizice, cand este vorba de obezitate este indicat sa ne gandim si la repercusiunile pe care aceasta le are si asupra vietii cotidiene. Astfel, relatiile sociale sunt puternic vitregite: apare reticenta de a iesi din casa, teama de privirile aruncate de cei din jur etc. Se instaleaza neincrederea in propriile forte si, mai ales, in propria persoana,  iar de aici, izolarea, refuzul de a comunica, inchiderea in sine.

Pe plan profesional, apar dificultati inca din momentul angajarii. Calitatea vietii este, adesea, puternic influentata, favorizand aparitia unor tulburari psihologice (depresia). Nu rare sunt cazurile in care obezii, din cauza reactiilor psihologice, au ajus la bulimie, boala la fel de grava si cu urmari distrugatoare asupra organismului.

Prin urmare, este extrem de important ca persoana care are de furca cu obezitatea sa fie tratata din vreme si cu multa atentie, dat fiind ca aceasta boala este capabila sa declanseze numeroase complicatii, responsabile de multe dintre decesele inregistrate pe plan mondial: conform unui studiu recent, de unul din sapte decese, in Europa, poate fi declarata raspunzatoare supraponderalitatea/obezitatea.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou