Echilibrul energetic si obezitatea

Pe raft

Echilibrul energetic si obezitatea

Epidemiologia obezitatii arata ca traim intr-o perioada paradoxala: pe de o parte, se afirma ca scad productiile alimentare si ca oamenii nu mai au cu ce sa se hraneasca, iar pe de alta parte, in toate tarile lumii creste prevalenta obezitatii.

Aceasta lucrare incearca sa arate de ce oamenii cresc anormal de mult in greutate, care sunt parametrii normali ai unui organism uman si ce se poate face pentru a trata (uneori si preveni) supraponderea si obezitatea. Cuprinde trei parti:

Partea I, Bazele metabolice ale tulburarilor consumului energetic, are doua capitole: “Fiziologia si fiziopatologia consumului energetic” si “Fiziologia si fiziopatologia tesutului adipos”, in care se prezinta elemente bazale pentru a intelege ce se intampla cu metabolismele glucidic, lipidic si proteic in celula grasa, precum si in alte tesuturi “energetice” (ficat, creier, muschi).

Partea a II-a, Reglarea neuroendocrina a foamei si satietatii, trateaza despre modul in care apare foamea si relatia ei cu satietatea si satierea. Integrarile se petrec la nivel hipotalamic, mai ales. In aceste capitole sunt prezentati cei mai cunoscuti hormoni cu actiune asupra raportului energetic.

Aceste doua prime parti constituie baza intelegerii mecanismelor de tratament in obezitate.

Partea a III-a, Obezitatea: definitii, diagnostic si tratament, prezinta aspectele clinice ale problemei. In capitolul de definire sunt prezentate si cauzele obezitatii, raspandirea ei in lume (epidemiologia). Un capitol esential este cel de analiza a dimensiunilor corpului si de prezentare a metodologiei de analiza a raporturilor dintre diferitele tesuturi din organism, cu precadere a raportului dintre masa slaba (musculara) si cea grasa (tesutul adipos).

Autori: Dan Peretianu, Catalina Poiana, Gelu Onose
Disponibila la: Diverta



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou