Bucate alese… din Turcia

Fara sort

Bucate alese… din Turcia

In Turcia te asteapta locuri deosebite, oameni incarcati de exotism si mese cu preparate deosebite. Aici vei descoperi cele mai bune specialitati pe baza de vinete.

Bucataria turceasca

Gusturile turcesti sunt similare cu cele pe care le-au indragit oamenii care au trait cu sute de ani in urma. Aroma vinului este neschimbata fata de cea descoperita datorita grecilor din Antichitate. Orezul, zaharul, dulciurile au venit din Persia. Kebabul este o mostenire a nomazilor, la fel si lipia. Iaurtul (cuvant turcesc) este poate alimentul cu cea mai mare influenta in bucataria lumii. Productia de ulei de masline are o vechime de mii de ani.

Bucatarii de la curtea sultanilor au perfectionat retetele: pilaful, budincile de lapte, deserturile s-au rafinat. Ca urmare, si turcii au devenit mai pretentiosi. Este obisnuit, in piete, sa gusti inainte de a cumpara. Aici, pe tarabe, se gasesc ardei, condimente, saculeti cu ceai, fructe proaspete sau uscate, bureti de mare, henna, miere de ambra, masline, amestecuri de condimente. Pepenii sunt, ca si in Romania, taiati inainte, pentru a fi gustati.

Farmecul bucatariei este ca retetele sunt ieftine, ingredientele proaspete predominante, iar tehnicile sunt simple. Preparatele sunt prezentate simplu, fara a fi ascunse in spatele unor sosuri groase. Cele mai apreciate condimente sunt patrunjelul, menta, mararul, chimenul si usturoiul. Foarte des, peste mancare se presara bucati de ardei rosu, iute, semi-uscat, numit “pul biber”.

arta culinara turceasca

Arta culinara a Turciei are multe specialitati, dar si multe variatii ale unui preparat. Numai vanata poate fi gatita dupa 40 de metode. Meniul este adesea completat cu nuci, brinza, miere, condimente.

Prima masa a zilei este micul dejun. Cel mai adesea, acesta este pe baza de rosii proaspete, branza, masline negre, paine cu miere si condimente, oua. Pranzul include, de obicei, pilaf, pui cu ardei si vinete, peste proaspat la gratar, cu lamaie.

O reteta cu miel grill condimentat, numita prizolla, este foarte populara. La fel si sucuk, un carnat foarte condimentat, si pastarma, carne uscata la soare, condimentata cu chimen, asemanatoare cu pastrama. Pentru dejun, dar si pentru cina, sunt alese supele de linte rosie, de miel.

Cina incepe cu aperitive, numite mezze. Este vorba despre preparate turcesti precum: piure de vinete, salate cu ingrediente taiate foarte marunt, paste, muraturi, macrou umplut cu orez, sardine rulate in foi de vita sau “kofte”, chiftelute de miel.

In bucataria turceasca un loc aparte il ocupa specialitatile cu ulei de masline (cu rosii sau ardei), servite la temperatura camerei, numite “zeytinagli”.



feedback
sexyxxx sexyxxx.cc sexyxxx.cc sexyxxx.cc
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou