Bucate alese… din Turcia
Fara sort
In Turcia te asteapta locuri deosebite, oameni incarcati de exotism si mese cu preparate deosebite. Aici vei descoperi cele mai bune specialitati pe baza de vinete.
Ceaiul, bautura preferata a turcilor
La desert, se servesc fructe proaspete sau pepene galben. De asemenea, turcilor la plac dulciurile cu aluat dospit, budincile, caisele uscate in sirop. Desertul este insotit de cafea. Turcii sunt renumiti pentru arta prepararii cafelei inca de pe vremea Imperiului Otoman.
Insa bautura preferata in timpul zilei este ceaiul. Ceainariile sunt renumite la sate, in timp ce la orase s-au extins foarte mult localurile unde se serveste cafea. Iarna sunt preferate bauturile facute in casa: una dintre ele este preparata pe baza de radacina de iris maruntita, aromata cu chimen, in timp ce a doua, “boza”, este o bautura obtinuta prin fermentatia orzului. Raki, o bautura din anason, este bautura oficiala a Turciei. Sunt renumite si sucurile de cirese, de gulie, ceaiurile de trandafiri, de coaja de mere.
In restaurante, la sfirsitul mesei li se da clientilor o colonie pe baza de lamaie, pentru clatirea mainilor.
Dictionar de preparate turcesti (“c” se pronunta “j”)
- ayran: bautura cu iaurt, apa rece si sare;
- beyaz penir: un tip de branza moale;
- cacik: salata cu iaurt subtire, usturoi, sare, marar, ulei de masline;
- dolma: orice leguma umpluta;
- helva: desert din grau, faina, unt, zahar, lapte, nuci;
- kadayif: paste pentru desert (cataif);
- lokum: specialitate din zahar, amidon, gelatina, suc de fructe;
- pide: pizza turceasca;
- pilaki: o specialitate pe baza de fasole, cu ulei de masline, servita cu lamaie rece;
- sis kofte: kebab;
- tatlisi: cuvantul turcesc ce desemneaza desert;
- terbiy: sos de oua cu suc de lamaie.
Ai avut ocazia sa gusti preparate turcesti sau cunosti cate ceva despre arta culinara din Turcia?
Pe forumul ei, Mayra a descoperit o reteta foarte interesanta din Turcia: “Ghiveci turcesc“.