Bucate alese… din Turcia
Fara sort
In Turcia te asteapta locuri deosebite, oameni incarcati de exotism si mese cu preparate deosebite. Aici vei descoperi cele mai bune specialitati pe baza de vinete.
Arta culinara in Turcia
Turcia este recunoscuta pentru arta culinara, pentru preparatele deosebite si pentru consumul de ceaiuri.
“Vino in vizita in aceasta tara pentru istorie si ramai pentru mancare”, se spune despre Turcia. Aceasta tara inseamna, pentru orice vizitator, exotism. Turcia a fost introdusa in circuitele turistice de secole, datorita farmecului reprezentat de intalnirea dintre civilizatia occidentala si cea orientala.
Arta culinara este o impletire intre modern si traditie, marcata de influente ale hititilor, persanilor, grecilor si romanilor.
Bucataria turceasca este renumita de pe vremea Imperiului Otoman, care a avut o perioada de varf intre anii 1453 – 1650. Arta culinara a turcilor a avut cea mai mare influenta in lume, in special in Estul Europei si in Orientul Mijlociu. Foarte multe retete se regasesc, astfel, in aceste zone: salate cu iaurt, peste in ulei de masline, legume umplute, deserturi cu sirop.
In afara de combinatiile interesante, dieta mediteraneana, in general, este renumita si pentru faptul ca este foarte sanatoasa. In ciuda extinderii obiceiurilor culinare occidentale si a aparitiei restaurantelor de tip fast food, Turcia si-a pastrat obiceiurile culinare. In acelasi timp, acestea au patruns in lumea occidentala, datorita restaurantelor cu specific turcesc.
Turcia are avantajul unui climat benefic, ce ii permite sa se bucure de culturi de ceai in zona de nord, de ardei iute si de pepene galben in sud. Deschiderea la mare (Marmara, Neagra, Egee, Mediterana) inseamna accesul la preparate de peste si fructe de mare. Vita de vie este celebra pentru un anumit soi de struguri galbeni, sultana. In orasele din sudul tarii se obisnuieste sa se planteze vita de vie pe balcon. Peisajele sint bogate in maslini si fistic. In ceea ce priveste carnea, mielul si puiul sunt preferate. Porcul lipseste, fiind interzis in Islam.
Prospetimea este esentiala pentru turci, iar in frigidere nu vei gasi resturi. Painea trebuie sa fie proaspata. Legumele si fructele, de asemenea. Doar iarna se prefera masline, caise uscate, nuci si alune. De altfel, Turcia este este cel mai mare exportator de alune din Europa.