De ce este important controlul ginecologic

La doctor pe tocuri

De ce este important controlul ginecologic

Medicii recomanda efectuarea unui control ginecologic anual, pentru ca este extrem de util in descoperirea unor afectiuni ginecologice grave. Desi multe femei simt o oarecare jena atunci cand vine vorba de efectuarea acestor analize de rutina, totusi ele sunt necesare, spun specialistii.

De ce este necesar un control periodic?

  • Ajuta la descoperirea si diagnosticarea cancerului de san sau a cancerului de col uterin;
  • Permite descoperirea bolilor cu transmitere sexuala;
  • Contribuie la prevenirea sterilitatii;
  • Poate face sarcina si nasterea mai usoare.

Consultatia ginecologica este cel mai bine sa o faci la mijlocul ciclului menstrual. Daca mergi la ginecolog inainte de menstruatie, poti elimina deja celule care ar putea interfera cu rezultatul testului Papanicolau. Este, de asemenea, recomandat sa nu introduci nimic in vagin cel putin doua zile inaintea consultatiei.

Consultatia ginecologica

Consultatia ginecologica include:

1. Discutia cu medicul reprezinta primul pas in incercarea de a stabili un diagnostic. La inceputul oricarui control ginecologic, medicul te va intreba despre istoricul tau medical, despre bolile pe care le-ai avut sau le ai, operatii, sarcini, nasteri, avorturi, menstruatie si despre viata ta sexuala. Este bine sa informezi medicul despre orice tratament efectuezi, chiar daca este homeopatic. Fii cat mai sincera cand raspunzi la aceste intrebari, chiar daca uneori sunt incomode. Aceste aspecte pot sta la originea problemelor tale.

2. Examenul ginecologic se efectueaza pe masa ginecologica si consta in:

  • examenul vaginal, in vederea verificarii aspectului vaginului si al colului uterin. Uneori, in aceasta etapa, medicul poate preleva cateva teste de laborator (test Papanicolaou, examen al secretiei vaginale, culturi din colul uterin) si/sau poate efectua o colposcopie (se foloseste un microscop de putere mai mica ce ajuta la identificarea zonelor cu tesut posibil anormal).
  • tactul vaginal bimanual, in care medicul introduce degetul aratator si mijlociu in vagin, prin intermediul unei manusi de examinare, iar cu cealalta mana palpeaza bland abdomenul inferior; astfel sunt culese in cadrul unui control informatii despre organele genitale interne (uter, ovare, trompe uterine).

Examenul ginecologic poate crea usor disconfort, dar nu este dureros. Este important sa te poti relaxa in cursul acestui consult. De asemenea, este bine sa urinezi inainte de a te urca pe masa, pentru a evita senzatia de tensiune sau durere la apasarea pe abdomen. La inceputul sau la sfarsitul controlului ginecologic, medicul va face un examen al sanilor tai.

Dupa un control ginecologic, este posibil sa ai o usoara sangerare.

3. Teste de laborator

In functie de afectiunea ta, medicul poate indica recoltarea unor probe de sange sau urina, care sa fie prelucrate la laborator. Aceste analize vor putea da indicii despre starea ta de sanatate generala.

4. Teste imagistice

In cadrul unui control ginecologic se pot face si teste imagistice precum: ecografia, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara, radiografia – acestea permit vizualizarea in interiorul corpului tau fara sa fii operata.

Forum Mayra: “Control ginecologic“.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou