Chisturile ovariene

La doctor pe tocuri

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt formatiuni tumorale ovariene cu continut. Pot fi benigne, la limita malignitatii si maligne. Cele mai multe chisturi overiene sunt inofensive, nu sunt depistate si dispar fara tratament.

De multe ori, femeile care se confrunta cu chisturile ovariene au dureri de burta sau pelviene. Durerea poate fi cauzata de spargerea chistului, crestere rapida si intindere, sangerare in interiorului chistului sau torsionarea (rasucirea) acestuia.

Chisturile si simptomele acestora

  • Dureri pelviene – o durere constanta sau intermitenta care poate radia in partea inferioara a spatelui sau in solduri;
  • Durere pelviana putin inaintea inceperii ciclului sau chiar inainte de incheierea acestuia;
  • Ameteala, stari de voma sau tensiune in sani, similare celor care se simt in timpul graviditatii;
  • Senzatie de prea plin sau greutate in abdomen;
  • Presiune in zona rectala sau vezica urinara – dificultati in golirea totala a vezicii urinare;
  • Dureri acute sau continue in zona inferioara abdomenului, de obicei la mijlocul perioadei menstruale;
  • Intarzierea ciclului;
  • Sangerari vaginale subite.

Daca nu sunt simptome si ecografia arata un chist mic, umplut cu lichid, doctorul poate programa un alt examen clinic si o ecografie  in urmatorele sase saptamani. Conceptul aflat in spatele supravegherii este sa nu tratezi in mod activ chistul decat daca nu dispare odata cu schimbarile hormonale. Un ovar chistic neschimbat sau in crestere necesita investigatii.

Chisturile ovariene si tratarea lor

Cele mai multe chisturi ovariene dispar fara tratament in intervalul a cel mult 3 cicluri menstruale. Daca ai un chist care persista doua-trei cicluri menstruale sau care prezinta simptome, ginecologul iti va recomanda probabil pilule contraceptive, care opresc procesul de ovulatie.

Daca ai un chist care este de dimensiune mai mare si produce anumite simptome, se prescriu pilule contraceptive. Acestea ar trebui sa previna dezvoltarea de noi chisturi si regresia celui deja existent.

Chisturile pot fi inlaturate chirurgical daca sunt de mari dimensiuni, solide sau pline cu resturi, crescand in mod constant, de forma neregulata sau daca sunt foarte dureroase. Daca nu sunt canceroase, pot fi inlaturate chirurgical fara a inlatura si ovarul. Operatia se numeste chistectomie. In unele cazuri, doctorul poate dori sa inlature si ovarul afectat, lasandu-l pe celalat intact, cu scopul de a pastra posibilitatea de a avea ciclu hormonal normal. Tumora poate fi inlaturata fie prin laparoscopie, fie printr-o operatie deschisa (folosind o incizie pe linia slipului), in cazul in care sunt dureri mari sau suspiciuni. Laparoscopia se face cu un instrument subtire numit laparoscop.

Cu toate ca nu exista un mod sigur de a preveni cresterea chisturilor ovariene, examinarea clinica la anumite intervale reprezinta un mod de a te asigura ca schimbarile care au loc la nivelul ovarelor sunt diagnosticate cat mai curand posibil. In felul acesta, chisturile nu vor mai reprezenta o problema atat de spinoasa.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou