5 reguli esentiale in alimentatie

Dieta&Fitness

5 reguli esentiale in alimentatie

Ne este clar tuturor ca pentru a ne pastra sanatatea si a nu acumula kilograme in exces trebuie sa urmam cate reguli in ceea ce priveste alimentatia.

1. Mancati in fiecare zi, pe cat posibil, la aceeasi ora

Programul meselor este extrem de important in metabolismul fiintei umane. De mii de ani s-a stabilit pentru om un ritm normal de trei mese, intr-un interval de 24 de ore. Devierea de la ritmul normal de a lua 3 mese pe zi poate produce:

- in cazul unor mese mai frecvente:plenitudine epigastrica, satietate prelungita si se poate ajunge la greturi, ameteli si chiar la inapetenta;

- in cazul meselor mai rare pot aparea: hipoglicemie, dureri de epigastru, tulburari la masa urmatoare

Cea mai bogata masa va fi micul dejun, circa 50% din volumul alimentelor consumat, iar cea mia saraca masa va fi cina 15-20% din bolul zilnic.

2. Masticatia are un rol esential

Mancatul precipitat ca si mestecarea insuficienta a hranei pot provoca tulburari gastrice si intestinale. Dupa stiinta Yoga, prin masticatie, hrana asimileaza energie vitala prin limba si prin mucoasa interioara a gurii, iar alimentele capata astfel o valoare energetica superioara. Mestecand indelung hrana, pastrezi sanatatea organismului si capeti si senzatia de satietate, ceea ce, in final te va determina sa eviti fara sa-ti dai seama, excesul alimentar. Si bautul apei este recomandat sa se faca inghititura cu inghititura.

3. Mesele trebuie sa decurga in liniste

Asigurarea unui climat de liniste, de concentrare asupra procesului de alimentatie, fara distragerea atentiei va permite organismului o hranire corecta si prin aceasta pastrarea sanatatii.

4. Apa este absolut necesara

Apa reprezinta intre 50-90% din organismul uman. Studiile medicale arata ca organismul uman contine apa in functie de varsta individului: la copii circa 75% apa, iar la batrani se ajunge la circa 55% apa. Un om matur trebuie sa consume 2 litri de apa zilnic. In afara de apa este recomandat sa se consume ca lichide, sucuri extrase din legume si fructe.

5. Alimentatia trebuie sa tina cont de varsta individuala

Pentru fiecare varsta, pentru fiecare etapa din viata exista o cantitate si o calitate bine stabilita pentru alimentatie.

Se va consuma atata hrana si de o asemenea calitate cat are organismul respectiv nevoie la starea de sanatate si la varsta pe care o are individul respectiv.

I se va da organismului, cantitativ si calitativ, necesarul de hrana care sa acopere energia fizica si mentala consumata.

Iarna, regimul alimentar va fi mai abundent si va fi mai bogat in grasimi si zaharuri. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa facem excese!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou