Vinul cel mai select

Fara sort

Vinul cel mai select

Se spunea despre Marylin Monroe ca obisnuia sa bea sampanie la fel de des cum respira si chiar si-a dorit sa faca baie in aceasta bautura selecta. Astfel, 350 de sticle au fost necesare pentru a-i implini visul. O bautura fina pentru o doamna fina.

Sampania

Sampania si-a facut intrarea in lume in secolul al XVII-lea. La inceput, a fost considerata, din cauza bulelor, un tip de vin inferior, dupa care, printr-o metoda speciala, a devenit cel mai select soi de vin. “Amintiti-va domnilor, nu luptam doar pentru Franta, ci si pentru Champagne!”, spunea Winston Churchill, in timpul razboiului.

Incantatoarele bule se datoreaza climatului rece din zona si perioadei scurte de fermentatie. Aici, strugurii sunt culesi spre sfarsitul sezonului, astfel ca fermentatia incepe toamna, fiind incetinita de venirea rapida a primului inghet. Odata cu venirea primaverii, incepe un nou proces de fermentatie, dar de aceasta data in sticla, producandu-se dioxidul de carbon, eliberat cand este scos dopul.

Multi dintre fabricantii de vinuri ai acelor timpuri, cum era si calugarul Dom Perignon, considerau ca vinul cu bule este de calitate inferioara si au incercat sa gaseasca o metoda pentru a evita producerea lui. Intrucat acest lucru a fost imposibil, Dom Perignon a imbunatatit procesul de fermentatie, pentru a obtine o bautura cu mai multe bule, dezvoltand  “metoda Champagne”. Perignon s-a gandit sa amestece mai multe soiuri de struguri, sa imbutelieze bautura in sticle groase si sa o astupe cu dopuri rezistente, care sa nu se deschida din cauza presiunii.

Termenul “sampanie” a fost folosit mult timp doar pentru vinurile produse in Franta, dupa metoda descoperita in secolul al XVII-lea. Italienii au gasit termenul “spumante” si nemtii “sekt” pentru bautura sifonata, pe care au inceput sa o fabrice si ei. Treptat, “sampania” a devenit un cuvant universal folosit, indiferent de locul de unde provenea vinul spumant.

Cum servesti sampania

Pastrare

Sampania este o bautura care se pastreaza intr-un loc rece, intunecos, ferit de caldura, lumina si variatii de temperatura. Nu este recomandata pastrarea sampaniei in frigider mai mult de cateva luni. Aerul este prea sec, iar sticla va fi supusa vibratiilor si variatiilor de lumina.

Sampania: Racire

Inainte de servire, sampania se raceste putin. Temperatura optima se obtine tinand sticla 30 – 40 de minute intr-un vas cu apa si gheata sau 3 – 4 ore in frigider.

Deschidere

Contrar credintei populare, sticla de sampanie nu trebuie deschisa cat mai galagios posibil, ci cu un sunet usor. Sticla se tine inclinata la 45 de grade si se roteste usor dopul pana se aude un zgomot. Se ridica sticla si se tine lejer de dop, lasand presiunea sa il impinga. Se ia degetul, lasand dopul sa sara usor.

Servire

Sampania se serveste in pahare inguste, cu picior, la temperatura de 5 – 8 grade. Servirea se face in pahare cu picior pentru ca mainile sa nu incalzeasca bautura. Daca sampania este servita la masa, temperatura trebuie sa ajunga la 10 grade. Cand se toarna in pahare, se pune putin in fiecare pahar si se lasa sa se aseze, dupa care se umplu paharele cam doua treimi. Maria Antoaneta a servit pentru prima data sampania in pahare cu cupa deschisa, facute dupa un mulaj luat dupa forma sanului ei.

Ca aperitiv, la un cocktail, este suficienta o sticla de sampanie la 3 invitati. La masa, trebuie sa fie o sticla la doua – trei persoane. Pentru sarbatori, nunti etc., o sticla de sampanie va fi servita la 6 -10 persoane.

Nu uita: sampania este cea mai potrivita bautura pentru ocaziile speciale.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou