Secretele şampaniei
Fara sort
Cupa de şampanie a fost creată de un fabricant de porţelan francez, care a folosit ca model un mulaj după sânul Mariei Antoaneta. Iată câteva lucruri despre şampanie pe care nu cred că le ştiaţi.
Într-o sticlă de şampanie sunt 58 de milioane de bule.
Madame de Pompadour a spus că şampania este singurul vin care face o femeie frumoasă după ce bea un pahar.
Principalul criteriu de apreciere a calităţii unei şampanii este spuma. Cu cât sunt mai mici bulele, mai gentilă aciditatea, cu atât este mai bună băutura.
Un cocktail pe bază de şampanie care a făcut furori a fost cel inventat special pentru lansarea în 2000 a noului magazin Prada din New York – şampanie în care se lăfăiau batoane de scorţişoară şi o picătură de lichior de migdale.
Prosecco este vinul spumos al italienilor, o băutură uşoară care se poate bea mai lesne în cantităţi mai puţin decente…
Primul cocktail pe bază de şampanie a fost "Black Velvet" – guiness şi şampanie.
Varietăţi de şampanie:
Blanc de Blancs – făcută din chardonnay, varietate de struguri albi din regiunea Champagne
Blanc de Noirs – vin alb sau uşor pastelat obţinut din struguri negri, în special pinot noir.
Brut – un sortiment de şampanie foarte sec, fără nici un reziduu de zahăr
Cuvee – un amestec de vinuri simple, neacidulate, creat să devină o şampanie echilibrată.
Demi-sec – o şampanie dulce care conţine intre 3.3% si 5% zahăr rezidual
Rosé – şampanie cu o nuanţă rozalie care provine din adăugarea unei cantităţi mici de vin roşu în cuvee sau de la contactul cu pieliţa strugurilor