Diagnostic: insuficienta ovariana

La doctor pe tocuri

Diagnostic: insuficienta ovariana

Pierderea functiei ovariene este, in general, un proces progresiv, ce survine de-a lungul unui numar de ani si culmineaza cu menopauza. Insuficienta ovariana prematura reprezinta, de fapt, pierderea functiei ovarelor inaintea varstei de 40 de ani. Aceasta afectiune se manifesta in special la tinerele femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani, dar poate sa se manifeste si la femeile ce au depasit aceasta varsta.

Femeia care este diagnosticata cu insuficienta ovariana are ovule mai putine sau chiar deloc sau ovulele sale nu se pot dezvolta normal. In functie de cauza, insuficienta ovariana prematura poate aparea inca din perioada adolescentei. Din cauza varstei relativ tinere si naturii neasteptate a evenimentului, pot fi necesare atat suportul psihologic, cat si terapia de substitutie hormonala. Desi cei mai multi medici nu sunt pregatiti adecvat pentru a oferi suport psihologic complet, abordarea adecvata si recomandarea catre serviciile specializate disponibile pot fi de ajutor.

Insuficienta ovariana prematura: factori

  • Varsta – riscul de insuficienta ovariana creste odata cu inaintarea in varsta. Incidenta bolii este de 1/ 250 la femeile de 35 ani si de 1/100 la cele de40 ani;
  • Antecedentele familiale –  istoricul familial pozitiv pentru insuficienta ovariana prematura creste riscul de aparitie a acestei boli. Aproximativ 10% din cazuri sunt ereditare.

Simptome

Cel mai frecvent semn al insuficientei ovariene premature consta in intreruperea menstruatiei (amenoree) sau in menstruatii neregulate. Unele paciente cu insuficienta ovariana  prematura prezinta cicluri menstruale neregulate timp de cativa ani, in timp ce altele observa absenta menstruatiei dupa o sarcina sau dupa intreruperea tratamentului contraceptiv.

In general, semnele si simptomele sunt asemanatoare celor prezente la instalarea menopauzei:

  • bufeuri de caldura;
  • transpiratii nocturne;
  • uscaciune vaginala;
  • iritabilitate sau dificultati de concentrare.

Tratament

Tratamentul insuficientei ovariane premature este, in general, unul hormonal. De obicei, acesta presupune luarea unor suplimente de calciu si vitamina D.

Tratamentul cu estrogeni se face pentru a optimiza nivelul estrogenilor in sange, astfel incat hipofiza sa functioneze normal, iar foliculii ovarieni sa fie suficient stimulati. De asemenea, nivelul normal al estrogenilor previne riscul aparitiei osteoporozei.

Nu este cunoscut un tratament care sa stimuleze activitatea ovarelor. Dupa ce a pus diagnosticul de insuficienta ovariana, medicul poate prescrie un tratament pe baza de hormoni, medicamente antidepresive sau alte medicamente pentru tratarea bufeurilor si a altor simptome.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou