Scapa de neplacerile intime!
Tips and tricks

O igiena intima precara poate creea mari probleme, cum ar fi infectiile vaginale, cistitele sau iritatiile vulvei al caror tratament este costisitor si de lunga durata, cu pericol de recidivare. De aceea, pentru a evita neplacerile, este absolut necesar sa cunosti cateva reguli generale.
Foloseste geluri si servetele, dar doar pentru zona externa. Astfel, eviti inlocuirea florei normale cu una patogena.
Atentie! Virginele trebuie sa igienizeze doar zona externa. Indiferent de ce secretii apar, ele nu au voie sa realizeze spalaturi vaginale. Pot clati zona respectiva cu infuzie de galbenele.
Masuri accesibile de igiena: daca respecti cateva reguli la indemana oricui te poti proteja de infectii neplacute, ciuperci tegumentare etc. Pentru a realiza igiena intima tegumentara se pot folosi apa si sapun cu un pH neutru sau o infuzie de plante. Zona intima are un pH ceva mai acid, iar mentinerea acestuia la nivelul natural te poate scapa de o serie de neplaceri. De exemplu, pana si banala transpiratie dupa o sedinta de aerobic are un cuvant de spus in ceea ce priveste confortul tau.
Pe lista lucrurilor care pot modifica echilibrul zonei vaginale vei descoperi lenjeria intima, contactul sexual, contraceptivele orale, antibioticele si altele. Lenjeria intima sintetica, stramta, care mentine umiditatea si caldura, precum si produsele de igiena intima, spray-uri, talc sau parfumuri favorizeaza aparitia vaginitelor micotice. Iritatiile vulvei (vulvo-vaginita) se pot datora unei infectii, unei igiene intime proaste sau chiar lenjeria pe care o purtam poate determina astfel de iritatii.
Astfel, lenjeria din materiale sintetice, mai ales vara, nu permite o respiratie buna. Slipul tanga, la moda astazi, reprezinta o cauza frecventa a acestor infectii.
Vaginul este un organ cu functie de auto-curatare. Secretiile normale eliminate au culoarea alba, usor galbuie sau incolore. Daca se usuca pe lenjerie poate capata o nuanta galbuie sau poate avea granule albicioase. In momentul in care acestea isi schimba consistenta, culoarea sau mirosul devine neplacut, inseamna ca ceva este in neregula si mergeti la medicul specialist ginecolog.
Sfaturi:
- la toaleta, hartia igienica va fi folosita numai in directia fata-spate, pentru evitarea infectiilor vaginale cauzate de germenii patrunsi in vagin;
- spalaturile vaginale nu sunt recomandate frecvent, decat in cazul unui tratament medical; pentru toaletare se va realiza o spalatura la 2 saptamani, cu Tantum Rosa sau infuzie de musetel;
- inaintea actului sexual vaginal este necesara igienizarea zonei externe cu apa calda (nu fierbinte) si un gel intim delicat;
- dupa actul sexual cu sau fara prezervativ, este necesara o noua toaletare externa.