10 mituri despre cancerul mamar

La doctor pe tocuri

10 mituri despre cancerul mamar

Cancerul mamar ocupa prima pozitie in randul celor mai grave maladii care afecteaza femeia moderna. Insa toata atentia acordata bolii a creat si o serie de mituri nefondate. Mayra le-a analizatsi iti spune adevarul. Iata 10 dintre ele:

5. Mit: Implanturile cu silicon amplifica riscul aparitiei cancerului

Realitate: Femeile cu implanturi nu prezinta un risc ridicat de aparitie a cancerului mamar, potrivit studiilor. Insa mamografiile standard nu dau rezultatele scontate pentru aceste femei si va fi necesara o analiza amanuntita cu raze X pentru a examina tesutul sanului.

6. Mit: Toate femeile preznta un risc de 1 la 8 in cazul cancerului mamar


Realitate:
Riscul aparitiei cancerului mamar creste odata cu varsta. Sansele unei femei de a fi diagnosticata cu cancer mamar sunt de 1 la 233 cand are 30 de ani si ajung la 1 la 8 cand are 85 de ani.

7. Mit: Daca folosesti antiperspirant sporesti riscul de a dezvolta cancer

Realitate:
Asociatia Americana de Studiere a Cancerului a negat vehement aceste zvonuri, dar admite ca mai sunt necesare studii pentru a afla daca mitul are totusi o baza. Un singur studiu a descoperit urme de paraben intr-o singura mostra de tesut cancerigen. Descoperirea a dus la o adevarata isterie amplificata de presa, insa studiul in cauza nu a facut nicio legatura intre prezenta parabenului si cancer si nici nu a identificat sursa parabenului descoperit in tumoare.

8. Mit: Femeile cu sanii mici au sanse reduse sa dezvolte cancer mamar

Realitate: Nu exista nicio conexiune intre marimea sanilor si riscul cancerului mamar. Sanii mari pot fi mai greu examinati insa toate femeile, indiferent de marimea bustului, trebuie sa mearga la controale si sa se supuna analizelor pentru a preveni aparitia cancerului.

9. Mit: Cancerul mamar apare sub forma nodulilor

Realitate: Un nodul poate indica aparitia cancerului mamar, dar si femeile care nu prezinta noduli trebuie sa fie atente la alte simptome. Printre acestea se numara umflaturile, iritatia pielii, aparitia alunitelor, dureri de san si sfarcuri, retragerea sfarcurilor in san, roseata, ingrosarea pielii sau diferente considerabile de marime intre cei doi sani. Exista cazuri in care mamograma poate detecta cancerul chiar daca pacienta nu a prezentat niciun simptom in prealabil.

Femeile care au dezvoltat o forma rara de cancer numita cancer mamar inflamator (IBC) nu dezvolta noduli.

10. Mit: Poti dezvolta cancer mamar chiar dupa ce ai facut o mastectomie

Realitate: Unele femei dezvolta cancer mamar dupa mastectomie, fie in zona cicatricei, fie datorita extinderii tumorii initiale. Insa dupa o mastectomie (extirparea glandei mamare) riscul aparitiei cancerului se reduce cu 90%.



Tag-uri: , ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou