10 mituri despre cancerul mamar

La doctor pe tocuri

10 mituri despre cancerul mamar

Cancerul mamar ocupa prima pozitie in randul celor mai grave maladii care afecteaza femeia moderna. Insa toata atentia acordata bolii a creat si o serie de mituri nefondate. Mayra le-a analizatsi iti spune adevarul. Iata 10 dintre ele:

1. Mit: Numai femeile care au in familie cazuri de cancer mamar prezinta riscuri

Realitate: Aproximativ 70% din femeile diagnosticate cu cancer mamar nu provin din familie cu risc sau cazuri similare. Insa riscurile exista, daca o ruda de gradul 1 (mama, sora, fiica) are sau a avut cancer la san, atunci riscul ca tu sa dezvolti boala creste. Daca ai doua rude de gradul 1, atunci trebuie sa te asiguri ca esti atent supravegheata de medic.

2. Mit: Sutienele de tip push-up cresc riscul de aparitie a cancerului

Realitate: Oamenii de stiinta sustin ca asfel de acuzatii sunt complet nefondate. Mitul urban sustine ca acest tip de sutien si sistemul de sarme folosit ar comprima sistemul limfatic din san, provocand acumularea toxinelor. Medicii neaga orice legatura intre cancer si stilul vestimentar al pacientelor, fie ca vorbim de sutiene sau topuri.

3. Mit: Majoritatea nodulilor sunt cancerigeni

Realitate: Aproximativ 80% din nodulii prezenti in sani sunt schimbari benigne (care nu sunt cancerigene), chisturi sau alte forme, fara a fi vorba de cancer. Medicii incurajeaza femeile sa anunte fiecare schimbare pe care o observa pentru a trata cancerul in faza incipienta. Poti efectua o mamograma, o analiza cu ultrasunete sau chiar o biopsie pentru a afla structura nodulilor.

4. Mit: Expunerea tumorii la aer in timpul operatiei provoaca extinderea cancerului

Realitate: Operatia nu poate provoca aparitia sau reaparitia cancerului, dupa cum arata ultimele studii in domeniu. Insa chirurgul poate observa in timpul operatiei ca tumoarea este mult mai extinsa decat credea initial. Cu toate acestea unele studii pe animale au demonstrat ca eliminarea unei tumori primare poate provoca dezvoltarea cancerului metastatic. Insa aceste studii nu au fost verificate si demonstrate si in cazul oamenilor.



Tag-uri: , ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou