Stresul la locul de munca

In stil office

Stresul la locul de munca

Un factor comun prezent in cardul oricarui loc de munca este stresul. Este o reactie fiziologica, innascuta in orice persoana, la fortele externe care pot veni dintr-o sursa naturala, cum ar fi canicula sau frigul; de la cele interpersonale si sociale, cum ar fi constrangerea sau supararea.

Acestea si nenumarati alti factori externi sunt intotdeauna prezenti in orice mediu de lucru, si cateodata sunt mult mai raspanditi in altele. Stresul poate afecta modul de functionare al unei persoane si joaca un rol important in rezultatele productivitatii sale. Gestionarea si rezolvarea problemei stresului este benefica si vitala atat din punct de vedere personal cat si din punctul de vedere al productivitatii la un loc de munca.

In cadrul gestionarii stresului, este bine sa se inceapa prin identificarea factorilor care il cauzeaza. La fel de usor precum este recunoscut stresul si modul individual in care se manifesta, exista o cale  prin care se poate determina ceea ce il declanseaza. Iata in continuare cateva lucruri obisnuite care sunt prezente la un loc de munca si care pot declansa stresul

 1. Un mediu ambiant de lucru inadecvat. (de ex. instalatia de aer conditionat sau de incalzire defecta).
 2. Nerespectarea de catre un angajator a  „pauzelor” adecvate ale unui angajat.
 3. Un dezechilibru intre cererea de fabricatie si disponibilitatea resurselor.
 4. Lucrul la ceva ce nu se incadreaza in descrierea cerintelor locului de munca.
 5. Continua nesolutionare a sesizarilor anterioare aduse la cunostinta de un angajat.

Solutiile gestionarii stresului imbraca diferite forme si uneori pot fi stabilite  prin incercari si esecuri. Cu alte cuvinte, nu exista niciun raspuns rapid care sa puna capat situatiilor stresante. Mai degraba, este  un efort continuu de a lucra cu stresul si persoanele stresate, care va indulci eventual nivelul de stres simtit.

Iata in continuare doua metode obisnuite de a face fata factorilor de stres cunoscuti. Oricum, amandoua sugereaza ca un ceea ce putem numi control al stresului reprezinta o chestie pur si simplu cerebrala.

 1. Oamenii au nevoie sa vina in ajutorul unei persoane stresate prin schimbarea modului de perceptie a situatiei si prin receptarea tuturor formelor de stres ca pe o provocare.
 2. In al doilea rand trebuie sa privim in fata factorii de stres, cu o minte linistita si chiar cu un simtamant de bine.
 3. Iata cateva metode sigure de prevenire a stresului la locul de munca si in general, spre deosebire de lupta cu stresul. Prevenirea stresului necesita ca o persoana sa identifice clar factorii care pot cauza stresul si sa gaseasca o cale prin care sa poat fi oprit de la a avea loc, in timp ce lupta cu stresul te face sa faci fata factorilor de stres instalati direct la tine.
 4. Invata sa iti folosesti cu atentie timpul de control.
 5. Spunand „NU” solicitarilor care stii sigur ca iti vor afecta intreaga ta performanta la locul de munca.

Bineinteles ca prevenirea poate sa mearga doar pana aici si vor exista momente in care stresul este de neevitat. Acesta este momentul in care incepe lupta cu stresul, lupta care poate fi castigata prin urmatoarele mijloace:

 1. Gaseste-ti o pasiune
 2. Exprima-te pe tine insati prin metode artistice
 3. Mergi la o sala de spa
 4. Achizitioneaza o minge imoptriva stresului
 5. Asculta o oarecare muzica relaxanta
 6. Antreneaza-te

In cele din urma, cand stresul devine ceva prea mult pentru tine si raspunsurile mai sus mentionate nu isi mai au efectele scontate, tu poti:

 1. Sa te relaxezi pur si simplu prin metode ca de exemplu yoga dupa orele petrecute la locul de munca
 2. Sa soliciti serviciile unui terapeut
 3. Sa folosesti tratamentele clinice legale, alternative, care sa contribuie reducerea stresului si cresterea capacitatii tale de a face fata stresului cauzat de locul de munca.

Forum Mayra: "Stresul impus de locul de munca". feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou