Lolele vor alunga din nou iarna grea si spiritele rele

Travel Chic

Lolele vor alunga din nou iarna grea si spiritele rele

Obiceiul stravechi al “Fugii Lolelor”, in germana “Urzelnlauf”, va fi sarbatorit si anul acesta, in perioada 11-13 februarie 2011, in Agnita, Sibiu, Cincu si Marpod.

Evenimentul sau mult cunoscuta traditie “Fuga Lolelor“,  este organizat de Asociatia “Breasla Lolelor” din Agnita cu sprijinul Primariei Agnita, HOG Agnetheln, Consiliului Judetean Sibiu, Forumului Democrat al Germanilor Sibiu, Muzeului de Etnografie Saseasca Emil Sigerus, Muzeului Vaii Hartibaciuliu si a Institutului European pentru Itinerare Culturale.

Evenimentele, vor marca 100 de ani de la prima parada comuna a breslelor mestesugaresti din Agnita si vor prezenta publicului larg Obiceiul Lolelor in forma sa originala, dupa urmatorul program:

  • vineri, 11 februarie ora 17.00 – vernisajul expozitiei in sala Casei Artelor din Sibiu
  • sambata, 12 februarie, ora 08.30 Cincu – prezentarea Obiceiurilor Lolelor; ora  12.30 Sibiu – Parada Lolelor in centrul orasului; ora 15.30 Marpod – prezentarea Obiceiurilor Lolelor
  • duminica 13 februarie ora 10.00 Parada Lolelor in Agnita; 11.00 spectacolul Lolelor in centrul orasului; orele 12.00-18.00 Fuga Lolelor pe strazile orasului Agnita; 20.30 Balul Lolelor

La parada vor lua parte peste 210 de lole – personaje mascate, (germ. Urzeln), cu varste cuprinse intre 3 ani si 75 de ani, care vor insoti personajele simbolice  ale breslelor sasesti din Agnita, alaturi de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln.

Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat in anul 1689, este strans legat de ritualul inmanarii lazii de breasla noului staroste. Lolele, personaje mascate si galagioase aveau rolul de a proteja alaiul breslasilor, dar si de a alunga iarna grea si spiritele rele. In anul 1911 a fost organizata prima parada comuna a breslelor pantofarilor, croitorilor, blanarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservata pana in prezent aparand aceasta traditie. In perioada razboaielor mondiale si a comunismului obiceiul a fost temporar interzis, dar in anii `80 lola a devenit o emblema a Agnitei. Odata cu emigrarea sasilor in 1990, obiceiul a disparut de pe strazile orasului si a reinviat incepand cu 2006. Sasii agniteni isi prezinta aceasta traditie in noua lor patrie Germania, din 1965 in localitatea Sachsenheim, mai tirziu si in alte localitati, de exemplu la Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf si Bonn, dorind sa pastreze vie importanta acestui obicei pentru comunitatea saseasca.

Expozitia “100 de ani Parada Lolelor” de la Casa Artelor, organizata cu sprijinul Muzeului de Etnografie Saseasca “Emil Sigerus” si HOG Agnetheln, va cuprinde o serie de obiecte originale ale breslelor din Agnita, fotografii, elemente traditionale din parada, mai multe costume de lole si o incapere saseasca in care lolele se intareau cu vin si gogosi. Ea va fi deschisa publicului pana in 31 martie 2011.

Ziua de sambata reprezinta pentru lole un schimb de experienta, cand localitatile Cincu si Marpod vor prezenta lolelor din Agnita propria lor traditie. De asemenea anul acesta, obiceiul va fi prezent in Sibiu in centrul orasului – Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet.

Punctul culminant al evenimentului il reprezinta Fuga Lolelor din Agnita, cand orasul va fi in sarbatoare iar lolele vor umple strazile pana la ora 18.00. Incepand cu ora 20.30 are loc Balul Lolelor, iar distractia va continua pana spre dimineata.

Forum Mayra: “Traditie de Halloween“.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou