Cei mai faimosi artisti ai scolii romanesti de pictura

In rama

Cei mai faimosi artisti ai scolii romanesti de pictura

Picturi semnate de cei mai faimoși artiști ai școlii românești moderne, precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Ion Țuculescu, provenite din colecţii renumite, selectate după cele mai înalte criterii estetice vor figura in licitația Casei GOLDART de joi 27 octombrie 2011, adevărat eveniment pe piața de artă și ocazie unică de investiție.

Fetiță plângând de Nicolae Tonitza, ulei/carton, al cărui subiect transcende dramatismul propriu-zis, artistul concentrându-se exclusiv pe problemele limbajului plastic, este una dintre cele mai rafinate lucrări ale autorului din punct de vedere cromatic.

Pictorul național, Nicolae Grigorescu, este prezent in licitație cu uleiul Intoarcere de la câmp, temă în care artistul și-a arătat întreaga măiestrie. Lucrarea, care a aparținut sau a fost expusă în cabinetul parlamentar al scriitorului Ioan Alexandru Brătescu Voinești în perioada 1914-1940, prezintă pe verso o însemnare olografă a acestuia.

Anemone și trandafiri este titlul uleiului pe lemn semnat de Ștefan Luchian, lucrare reprodusă în albumul „Ștefan Luchian” de Alexandru Cebuc, pag. 143. Despre Luchian, marele scriitor Tudor Arghezi spunea ca este, „mai mult decat alți pictori, omul artei sale. Pentru el, floarea vine ca un mesaj al acestui pământ care rodește și cântă (…). De aceea, florile lui au o expresie atât de stranie și de aceea Luchian va rămâne artistul lor, ca și stăpânul lor” (Tudor Arghezi, Tablete de cronicar).

Tânără pe canapea de Theodor Pallady se ramarcă prin logica construcției și rafinamentul cromatic ce induc motivului o aleasă spiritualitate. Vara la Balcic de Nicolae Dărăscu este unul dintre cele mai reușite peisaje dobrogene ale sale: formele sunt construite în tușe largi, cezanniene, pentru a modela subtil pasajele, iar lumina se concentrează sugestiv în câteva centre cromatice intense.

In Maternitate de Camil Ressu, lucrare ce provine din colecția familiei Dona, autorul sugerează o stare de pură duioșie maternală.

Dumitru Ghiata ne încântă cu o lucrare de referință, o natură statică prin care artistul exprimă fiorul peren al artei pornind de la motivele sale preferate – umile obiecte populare, mărturisind un atașament statornic pentru tradiția romanească.

Strângeri de mâini de Ion Țuculescu vine să întregească tabloul artei romanești moderne. Lucrarea a participat la numeroase expoziții în țară și peste hotare și este reprodusă in cataloagele consacrate artistului.

Sunt numai cateva lucrări din cele peste 90 pe care colecționarii le pot găsi in licitația Goldart de joi 27 octombrie. Alte piese remarcabile sunt semnate de Octav Bancila, Nicolae Vermont, Arthur Gargouromin Verona, Iosif Iser, Ștefan Popescu, Viorel Huși, Alexandru Phoebus, Lucian Grigorescu, Alexandru Țipoia.

Expoziția lucrarilor din licitație poate fi vizitată in fiecare zi, începând de miercuri 18 octombrie, în galeria Goldart, Dorobanti 127.

www.goldart.ro



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou