Din evolutia serpilor lipseste o veriga

Animale de casa

Din evolutia serpilor lipseste o veriga

S-a descoperit printr-o analize 3D a unei fosile de sarpe veche de 95 de milioane de ani, care avea membre posterioare, noi informatii despre evolutia acestei specii,

Acest sarpe cu membre reprezinta veriga cheie in evolutia acestei specii, pentru ca are o morfologie intermediara, a explicat Alexandra Houssaye, de la Centrul de cercetari asupra paleodiversitatii si paleomediilor de la Muzeul National de Istorie naturala din Paris.

In urma analizei printr-o tehnica imagistica in 3D s-a descoperit ca arhitectura interna a oaselor membrelor acestor fosile de sarpe este similara celei unei soparle terestre moderne, a indicat muzeul intr-un comunicat.

Cercetatorii cunosc in prezent sase specii de serpi “care nu aveau labe anterioare, ci doar doua posterioare”, a precizat Houssaye. Dar nu mai exista decat trei exemplare fosile din aceste specii, printre care cea de Eupodophis descouensi, descoperita in Liban in urma cu zece ani.

Lunga de aproximativ 50 de centimetri, fosila de sarpe lasa sa se vada un membru posterior lung de 2 centimetri.

Cercetatorii doreau sa afle cum a regresat acest membru, devenind din ce in ce mai scurt, in procesul evolutiei unui sarpe.

Imaginile de inalta definitie au permis descoperirea in detaliu a structurii osoase a unei a doua labe ingropate in roca unde a fost descoperita fosila. Din aceasta laba ramasese doar un fragment din incheietura, cu patru oase. Iar acest sarpe isi pierduse deja membrele anterioare, a spus Houssaye.

Imaginile in 3D au aratat ca membrele posterioare ale acestei specii de sarpe nu mai erau dotate cu labe si degete.

Sursa: mediafaxTag-uri: , ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou