Carasul auriu

Animale de casa

Carasul auriu

Carasul auriu (Carassius auratus auratus) are nevoie de un acvariu corespunzator de dimensiuni mari (100-200 litri). Acvariul sferic nu este potrivit pentru aceasta specie de pesti. Un acvariu trebuie sa imite conditiile naturale de viata ale pestilor, ecosistemul asemanator cu cel din natura, pe care trebuie sa il organizezi in casa ta.

Un acvariu este in stare de functionare, daca reuseste sa refaca echilibrul biologic necesar speciilor de pesti pe care ai de gand sa ii cresti. In caz contrar, in scurt timp se va transforma intr-o balta tulbure.

Exista o multime de informatii despre acvarii si despre ingrijirea carasului auriu. Parerile specialistilor sunt impartite, unii spun ca se poate creste in acvariu, iar altii spun ca locul lui este doar in lacul din gradina. Daca esti iubitor de caras auriu si nu ai posibilitatea sa cresti aceasta specie intr-un lac din gradina, iata cateva sfaturi pentru intretinerea lor. Sa nu confunzi carasul auriu cu crapul Koi!

Calendarul comorilor din 1909, spune: "Cumpara mai degraba un acvariu patrat. Daca cineva are posibilitatea si poate investi, atunci sa faca un acvariu frumos". Sunt 100 de ani de cand iubitorii de pestisori aurii sunt sfatuiti sa nu foloseasca acvariul sferic pentru a intretine carasul auriu.

Cum sa ingrijesti carasul auriu?


Carasul auriu (Carassius auratus auratus) e un peste mare care ajunge chiar si la 20 de cm. Acvariul pentru carasi trebuie dotat cu filtru, pompa de apa, sa aiba lumina, etc. Conditiile biologice necesare din acvariu sunt posibile doar cu dotare tehnica. Nu este nevoie de incalzire, carasul auriu fiind descendent al carasului argintiu, din vechea China, fiind un peste de apa rece. Cand este foarte cald, apa trebuie racita.

Acvariu cu caras auriu

 
Pe fundul acvariului aseaza pietris mare (de marimea nucilor). Cand alegi plantele pentru acvariu, alege-le pe cele mai ieftine, pentru ca mai devreme sau mai tarziu carasul le va manca. O treime din apa trebuie inlocuita de doua ori pe zi, pentru ca acesti pesti lasa mult mucus. Apa de schimb trebuie sa fie doar rece. Trebuie sa-i hranesti zilnic si trebuie sa ai grija la cantitate. Da-le  atat cat  pot consuma in 5-8 minute, deoarece resturile de mancare ramase in acvariu pot crea multe probleme. Le poti da hrana vie sau uscata, dar hrana naturala trebuie sa fie in pondere mai mare.

Un fragment dintr-o carte din 1955 spune cam asa:

"Desi de multa vreme domesticirea apelor ne-a facut mai inimosi, sa nu chinuim carasii aurii in camere de tortura. Acesti pesti care cresc mai mari de 20 cm, au nevoie de un bazin mare si larg. Pietrisul de pe fundul bazinului trebuie spalat bine si alese pietricele mai mari, deoarece carasul auriu scormoneste mult.

Trebuie alese plantele cu radacini si frunze puternice asezate rar, eventual in ghivece, mai ales in cazul carasilor mari, cu inotatoare cu voal, care au nevoie de un spatiu de inot foarte mare. De aceea este de preferat un helesteu de gradina pentru aceasta specie de caras auriu, care se simte stramtorat intr-un acvariu de camera. Carasul auriu se simte mult mai bine in helesteu, se inmulteste mai bine si numarul puietului este mai mare. Neavand nevoie de conditii speciale, el creste armonios".



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou