Post festum

Drumul spre centru

Post festum

Au trecut sarbatorile, s-au digerat cozonacii si sarmalutele, s-au desfacut cadourile. Si totusi, unde este acel sentiment de implinire cu care se presupune ca ar trebui sa ramanem?

Mersul lucrurilor poate fi directionat inapoi la fagasul normal. Cu ceva mai multa detasare de vartejul consumerist care ameninta sa ne ia pe sus in fiecare sezon festiv, o privire critica in urma sarbatorilor poate insemna un pas inainte in recuperarea adevaratului sens al sarbatorilor.

Armatele de Mosi Craciuni comerciali sunt percepute de multi drept insuportabile, caci uita sa mai fie autentici in goana febrila de a-ti vinde zambete, emotii pozitive si fericire la comanda. De pe orice produs vizat de marketing iti zambeste un mos grasuliu, dar sa nu ne lasam pacaliti. Nu Grinch a furat Craciunul, ci marketingul.

Nu stiu altii cum zic, dar eu nu imi doresc sa aud “La multi bani!” si “Consum fericit!” in loc de traditionalele urari. Nu vreau sa ma intrebe, in viitor, copiii mei “Care sarbatori?”. Vreau sa mai am ce sa le ofer si peste cateva decenii, iar Craciunul sa fie mai mult decat cireasa de pe tortul din care se infrupta sales managerii nu stiu carei corporatii.

O initiativa inseamna sa incetam aici si acum sa mai dam valoare lucrurilor care se pot cumpara in detrimentul celor care nu exista decat prin daruire.

Ce inseamna ca s-a pierdut sensul initial al Craciunului? Nu ati simtit niciodata ca am inceput sa ne concentram prea mult pe darul in sine si prea putin pe gestul insusi?

A darui inseamna mai mult decat o grija in plus la venirea lunii decembrie. Despre daruire sunt multe de spus, dar esentialul ramane felul cum o faci. Cat de greu poate sa fie pentru persoane publice direct interesate sa fabrice pungi pline de alimente pentru cei neobservati in tot timpul anului? Cata cerneala curge in presa cand o vedeta isi pune autograful pe necazurile celor mici si multi, alaturi de dulciuri si zambete care trec o data cu sezonul?

Si cata bucurie primesti cand daruiesti cu adevarat? Cand daruiesti fara sa te astepti la un cadou in schimb, chiar si fara sa ti se multumeasca explicit? De multe ori, cine stie sa dea, cu inima deschisa, se trezeste ca darul l-a primit chiar el.
 
Un alt mos, dar mai bine intentionat, ne invata ca “Sunt doua feluri de a-ti trai viata: unul – de a crede ca nu exista miracole, altul – de a crede ca totul este un miracol” (Albert Einstein).feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou