Mastile furiei (II)

Drumul spre centru

Mastile furiei (II)

Asa cum nu gasesti doi indivizi identici, nu gasesti nici doua reactii furioase la fel. Exista insa cateva tipuri de reactii si de tipare care fac furia sa se incadreze in cateva descrieri generale. Dupa ce am trecut in revista stilul exploziv, stilul sarcastic si stilul evitant, aruncam azi o privire la inca trei tipare.

 

Stilul pasiv-agresiv

Prietenul tau te priveste suparat, iar tu te minunezi: „Vai, chiar ti-am sters melodiile tale din calculator?”. Chiar daca de obicei iti ascunzi sau inghiti mania, pana la urma o exprimi intr-o modalitate subterana, cum ar fi sa stergi „din greseala” melodiile preferate ale persoanei care te-a suparat.
 
Oamenii au tendinta sa adopte siretlicuri de acest fel  atunci cand au impresia ca nu se pot masura cu ceilalti. Cei care sunt din fire precauti adopta acest stil de a-si exprima furia cand se simt fortati sa iasa din zona lor de confort. Poate ca si tu esti genul de persoana care evita confruntarile si poate ca iti doresti chiar sa pastrezi o anumita nevinovatie in ochii „victimei”.

Partea rea este ca acest fel de reactie, prin repetare frecventa, ajunge sa le produca celorlalti frustrari. Intr-un fel, ajungi sa te aiguri ca ceilalti nu obtin ce isi doresc, si in plus, trebuie sa isi dea silinta sa te multumeasca pe tine. Si din pacate, nimeni nu castiga nimic.

Cum poti scapa de acest obicei?

In primul rand, acorda-ti permisiunea sa te infurii. Adu-ti aminte ca furia este modalitatea prin care psihicul iti spune ca ai fost dat la o parte suficient. Repeta-ti ca asertivitatea e buna, iar agresivitatea  e daunatoare.

Pledeaza pentru propria ta persoana. In loc sa „uiti” sa iti faci treaba sau sa intarzii la intalniri de care ti-e teama, fa-ti curaj sa ii spui sefului tau ca ai fost poate prea incarcata cu sarcini sau oricare ar fi cauza pentru care ti-e greu sa iti duci obiectivele la bun sfarsit. Nu va fi usor, dar poate te va scuti sa iti cauti un nou loc de munca.

Preia controlul. Cand asteptarile celorlalti ti se par insuportabile si ai tendinta sa compensezi cu agresivitate pasiva,atunci trebuie sa rupi cercul vicios. Fa lucrurile altfel decat de obicei. Spune-i partenerului tau ca ai nevoie sa contribuie si el, in loc sa accepti formal ce ai de facut si sa dai treburile peste cap (te sabotezi intr-un mod inconstient).

Stilul auto-agresiv

Ai ajuns la divort in conditiile in care tu esti cea inselata. „E vina mea ca m-a inselat, cred ca sunt o nevasta jalnica”. De fiecare data, faci cum faci si reusesti sa dai vina pe tine pentru orice lucru rau care se intampla.
 
De ce? Undeva pe parcurs, stima ta de sine a suferit o infrangere decisiva si ai decis ca este mai sigur sa te infurii pe tine decat pe oricine altcineva.

Stricaciunile apar in timp: directionand constant energia negativa in interior, te indrepti catre un sir neintrerupt de dezamagiri, auto-profetii indeplinite si chiar depresie. Mai bine concentreaza-te sa intorci in situatia in avantajul tau.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou