Mastile furiei (II)

Drumul spre centru

Mastile furiei (II)

Asa cum nu gasesti doi indivizi identici, nu gasesti nici doua reactii furioase la fel. Exista insa cateva tipuri de reactii si de tipare care fac furia sa se incadreze in cateva descrieri generale. Dupa ce am trecut in revista stilul exploziv, stilul sarcastic si stilul evitant, aruncam azi o privire la inca trei tipare.

De fiecare data cand dai vina pe tine, intreaba-te: „Chiar sunt eu responsabila de asta?”. In loc sa accepti responsabilitatea in avans, multumeste-te sa constientizezi tiparul caruia te supui.

Lucreaza la stima de sine. Cum? Fa o lista cu toate calitatile tale. Dezvolta-ti un sentiment de valoare personala caci este esential pentru a depasi auto-acuzarea. Daca nu reusesti de unul singur, poti apela la un specialist si sa lucrati impreuna.

 

Stilul iritarii cronice

Numai ce se apropie colega ta de birou si incepi sa o certi. „M-am saturat  sa imi tot folosesti hartia! Adu-ti si tu hartie!”  Acest gen de reactie este perfect justificat atunci cand evenimentele il provoaca, dar poate indica o furie interiorizata care nu are legatura cu pretextul invocat.

Se poate sa fie rezultatul unor experiente nereusite de controlare a furiei. O experienta reusita se cunoaste dupa efectele sale: constientizarea si exprimarea sincera a trairilor duc la consecinte constructive in comunicare. Iritarea cronica ar putea fi privita drept ultimul stadiu de mascare a furiei, dar intretinuta cu pretul unei stari de tensiune neconstientizata.
 
Daca nemultumirea reuseste sa ajunga la suprafata mai mult decat o data, este timpul sa explorezi mai in profunzime motivele pentru care, de exemplu, te iei de colega de mai sus. A primit cumva o promovare pe care o asteptai si tu? Sau acasa se destrama relatia cu partenerul si  nu te poti gandi la altceva?

Nici nu sunt atat de importante motivele. Daca te vad ca esti mereu gata sa izbucnesti, cei din jurul tau se vor indeparta incetul cu incetul, de frica sa nu te supere sau sa nimereasca in raza ta de actiune. Rezultatul va fi probabil ca te vei complace intr-un cerc vicios.

Nu este usor, dar se poate rezolva.

Cauta miezul problemei. Ce te infurie, de fapt? Indiciu: nu e vorba de maruntisurile pentru care izbucnesti. Motivele adevarate sunt greu de dibuit, mai ales cand ajungi exact in fata lor, asa ca nu-ti fie rusine sa ceri ajutor specializat.

Constientizeaza actiunile si trairile care se asociaza cu iritarea ta. Cand te infurii, inclestezi pumnii, strangi din dinti? Sau poate masori camera cu pasi grabiti? Pe masura ce identifici propriile raspunsuri fiziologice la furie, atunci cand tind sa izbucneasca, fa un efort de a le inlocui constient cu altceva, la propria alegere.

Creeaza o imagine mentala a linistei. Aceasta tehnica are eficienta in prevenirea declansarii furiei. Gaseste in propria experienta scena sau ambientul care iti da cea mai frumoasa stare si incearca sa o vizualizezi atunci cand te incearca furia. Poate nu vei reusi de la prima incercare si cu siguranta, va trebui sa o exersezi cu incapatanare, dar va fi o incapatanare mult mai bine folosita.
 
Acestea fiind spuse, daca tragem o linie si o adunam, ramane la alegerea fiecareia daca ne impacam sau nu cu furia. Felul in care o folosim stabileste diferenta dintre efecte si dezastre, dintre multumire si suferinta.

Citeste aici partea I din Mastile furiei



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou