Voiaj prin butoiul cu melancolie

La doctor pe tocuri

Voiaj prin butoiul cu melancolie

Avem fiecare momentele noastre de tristeţe. Boala cuiva apropiat, decepţiile sentimentale, problemele băneşti sau frustrările de la locul de muncă pun un filtru gri între noi şi lume, ne fac să fim abătuţi şi fără chef. Când se trece însă din normal în patologic?

Clasificarea internaţională a bolilor (ICD-10) consideră episod depresiv prezenţa a cel puţin două din următoarele simptome, timp de cel puţin două săptămâni:

Dispoziţie tristă, însoţită de lipsă de energie şi scăderea activităţii

Capacitatea de a se bucura, interesul şi capacitatea de concentrare sunt reduse, senzaţia de oboseală semnificativă apare chiar şi după un efort minim.

Tulburări de somn şi diminuare a apetitului

Scăderea stimei de sine şi a încrederii în sine, cu idei de lipsă de valoare şi de autoînvinovăţire prezente chiar şi in cadrul cazurilor moderate.

Dispoziţia tristă nu prezintă variaţii semnificative de la o zi la alta, este circumstanţial nonresponsivă şi poate fi acompaniată de simptome somatice ca trezirea matinală cu cel puţin două ore înainte de ora obişnuită, accentuarea matinală a depresiei, lentoare şi/sau inhibiţie psihomotorie marcată, agitaţie, scăderea în greutate şi pierderea libidoului.

Pe româneşte:

Ţi-s înecate toate corăbiile, te vezi de vină pentru indiferent ce şi mai lipsită de valoare decât maidanezul de la colţul blocului, nu ai chef de nimic, ceea ce se întâmplă în jurul tău te lasă rece, gândeşti, te mişti şi vorbeşti în reluare, poftă de mâncare – ioc, poţi intra din nou în pantalonii de acum cinci ani dar lucrul acesta îţi e perfect egal, iar patul este folosit doar ca loc de dormit. Puţin.

În funcţie de numărul şi severitatea simptomelor, episodul depresiv poate fi uşor, moderat sau sever. Dacă există cel puţin două episoade depresive la activ în doua luni sau mai mult, avem de a face cu o tulburare depresivă. Iar dacă timp de doi ani sau mai mult pofta de viaţă îţi rămâne scăzută, eşti probabil nefericita posesoare a unei distimii.

Citeşte şi Cauze şi remedii ale depresiei – Cum să scapi din butoiul cu melancoliefeedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou