Top 10 boli cu transmitere sexuala

La doctor pe tocuri

Top 10 boli cu transmitere sexuala

Clipe magice, momente de extaz, haine care zboara… da, sexul este cu adevarat o experienta deosebita. Dar cum ramane cu bolile cu transmitere sexuala? Poate ca in acele momente putin iti pasa de ele, dar nu trebuie sa uitam ca ele exista si trebuie sa ne protejam pentru a evita o viitoare infectie.

Chiar daca cea mai frecventa imbolnavire apare in urma unei partide neprotejate, contaminarea cu o boala venerica se poate face si pe alta cale: contactul cu zona infectata, cu obiecte infectate (ace), transmitere de la mama la fat etc.

Clasificare

Bolile venerice se impart in doua mari categorii, in functie de gravitate.

Bolile cu transmitere sexuala majore:
- sifilisul
- gonoreea sau blenoragia
- sancrul moale
- granulomul inghinal
- limfogranulomatoza inghinala

Bolile cu transmitere sexuala minore:
- uretritele negonococice (agentii provocatori cei mai frecventi sunt chlamydiile, mycoplasmele, candida albicans, trichomonas vaginalis)
- tricomonazia urogenitala
- candidozele urogenitale
- herpesul genital
- vegetatiile veneriene
- moluscum contagiosum
- scabia
- pediculoza
- unele forme de hepatita virala

HIV este de departe cel mai mare flagel de aceasta natura din ultimul secol, provocand inca numeroase victime in ciuda masurilor luate de autoritatile din intreaga lume.

Simptomatica

In general, bolile venerice se manifesta clinic mai ales in regiunea genitala, alte semne putand aparea si in cavitatea bucala, pe tegument sau la nivelul ochilor.

Secretiile neobisnuite, durerile in zona pelviana, mancarimea, senzatia de iritatie, arsurile, durerile in timpul actului sexual sau la urinare – sunt semne ale prezentei unei asemenea afectiuni.

Simptomatica trebuie urmarita cu grija pentru ca prezenta tuturor acestor indicii nu este obligatorie, unele avand o frecventa redusa sau disparand de la sine, desi infectia ramane in organism pana la tratare sau agravare.

Tratament

Tratamentul acestor afectiuni trebuie stabilit exclusiv in urma unui consult medical de specialitate, cel mai probabil fiind ca medicul de familie sau generalistul sa trimita pacientul la un specialist in boli dermato-venerice. Analizele sunt de asemenea importante pentru o diagnosticare corecta.

Chiar daca simptomele vor disparea inca de la inceput, tratamentul trebuie urmat pe toata perioada prescrisa. De obicei, viata sexuala poata fi reluata la 3 zile de la terminarea medicatiei, dar limitele exacte pot fi stabilite doar de medic.

Prevenire

In cazul unu contact sexual cu mai multi parteneri, a utilizarii de droguri injectabile intravenos sau a unui partener nesigur riscurile de contaminare cresc.

O viata sexuala responsabila in care protectia prin intermediul prezervativului este obligatorie va reprezenta principala cale de prevenire a acestor afectiuni.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou