Te dor sanii? 8 cauze posibile

La doctor pe tocuri

Te dor sanii? 8 cauze posibile

Suntem femei, si majoritatea dintre noi, atunci cand ne aflam in perioada premenstruala, suferim de dureri de sani. Ce sunt aceste dureri si de unde provin ele? De ce ar trebui sa ne temem? Cum am putea sa le deosebim de chisturi sau malformatii?

Iata cateva cauze posibile.

1. Ciclul menstrual

Foarte multe femei acuza sensibilitate, tensiune, intepaturi si o durere usoara care se manifesta la ambii sani inainte si in timpul menstruatiei. Acest tip de durere apare o data pe luna, de obicei cu 3-7 zile inainte de menstruatie. Se resimte in partea superioara a sanilor si se extinde catre subrat. Afecteaza in special femeile cu varsta cuprinsa intre 30-40 ani.

2. Menopauza

Chiar daca secretia de hormoni se diminueaza, unele femei acuza dureri de sani inaintea instalarii menopauzei, dar si dupa daca femeia urmeaza terapia de substitutie hormonala. Specialistii sustin ca durerile mamare dispar odata cu sfarsitul menopauzei.

3. Anticonceptionalele

In cazul in care iei anticonceptionale si ai constatat prezenta unor dureri de sani odata cu inceperea administrarii lor, medicul poate sa iti recomande o intrerupere a tratamentului pentru a observa simptomele sau poate schimba anticonceptionalele. Dar, este la fel de posibil ca daca te confrunti cu dureri de sani si nu iei anticonceptionale sa ti se recomande administrarea lor.

4. Sani mari

Femeile cu sanii mari pot avea dureri nonciclice cauzate de marimea sanilor. Acest tip de disconfort este de obicei insotit de dureri de gat, umar si spate.

5. Fibroadenom

Cel mai frecvent nodul benign (necancerigen) care poate sa cauzeze durere. El apare la un singur san, sub forma unui nodul dur la pipait si mobil odata ce este atins.

6. Mastoza chistica

Mastoza fibrochistica poate afecta unul sau ambii sani. Simptomele se intensifica si sunt mai evidente inaintea menstruatiei si difera de la un ciclu menstrual la altul. Majoritatea femeilor observa modificarile caracteristice mastozei fibrochistice inaintea varstei de 30 ani, cand echilibrul hormonal sufera diferite modificari si tinde sa fluctueze mai mult ca inainte.

7. Mastita

Este o infectie a glandei mamare care apare indeosebi la femeile care alapteaza. Ea se manifesta prin durere, umflarea si inrosirea sanului.

8. Sutien inadecvat

Folosirea unui sutien neadecvat poate provoca traumatisme mamare.

Daca simti o durere in zona sanilor, tu esti prima care trebuie sa reactionezi: fie consultand medicul, fie efectuand o autoexaminare. Autopalparea nu trebuie efectuata doar in caz de durere, ci periodic.

In afara acestei examinari, ar fi indicat ca fiecare femeie sa mearga la medic cel putin o data pe an, pentru un examen clinic al sanilor.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou