Implantul dentar si protezarea dintilor

La doctor pe tocuri

Implantul dentar si protezarea dintilor

Din pacate, trebuie sa recunoastem, exista cazuri cand oamenii isi pierd unul sau mai multi dinti din diferite cauze: neglijenta, boala parodontala, tratamente dentare nereusite, accidente, diverse boli sistemice. In aceste cazuri, functia masticatorie a dintilor si fizionomia respectivului pacient au mult de suferit.

Edentatia totala

Tratamentul edentatiei totale (sau subtotale), atunci cand numarul dintilor existenti este foarte mic sau egal cu zero, si nu se pot efectua pe acesti dinti lucrari fixe, consta fie in aplicarea de implanturi dentare in numar foarte mare si asezarea  pe acestea a unei punti fixe mari, fie in aplicarea a doua sau patru implanturi, distribuite uniform de-a lungul maxilarului, pe care se aseaza prin sisteme speciale o proteza mobilizabila, fie direct executia unei proteze care se aseaza pe osul maxilar.

Proteza cu sistem special de ancorare

Proteza cu sistem special de ancorare

Cu mai multe plusuri decat minusuri, implantul dentar are pozitia fruntasa in tratamentul edentatiei. Desigur acesta trebuie montat de un specialist cu experienta, in conditii aseptice deosebite, pe un teren bun al pacientului (os sanatos si dens, stare buna a organismului – nu se face la pacientii ce prezinta boli endocrine, diabet, boli hematologice, cardiace, afectiuni ale ficatului, rinichilor, boli psihice sau boli neurologice). Trebuie tinut seama de existenta unei igiene riguroase la nivelul implantului si de consumul cel mult moderat de tutun si alcool de-a lungul timpului.

Materiale pentru implantul dentar

Sa vedem in continuare materiale din care sunt realizate puntile  si coroanele dentare.

Cel mai utilizat material este portelanul, o masa ceramica vitrifiata obtinuta din amestec de argile, caolin, feldspat, siliciu, etc. care se arde la o tempereratura de peste 1300 grade. Acesta se apropie ca aspect, transluciditate, culoare de smaltul dintelui natural. In functie de suportul pe care se aseaza ceramica, exista ceramica pe support metalic, pe suport de zirconiu sau fara suport (ceramica presata).

Ceramica pe zirconiu (oxid de zirconiu, mai precis) este cea mai evoluata metoda de protezare. Zirconiu este un element chimic din grupa metalelor, de culoare alb-argintiu, este bio-compatibil (nu da niciun fel de alergie in contact cu tesuturile moi ale cavitatii bucale). Din el se fabrica printr-o metoda revolutionara scheletul viitoarei lucrari, care ulterior se acopera cu ceramica.  Tehnologia folosita este numita CAD/CAM (Computer-Aided Design/ Computer-Aided Manufacturing), prin care se scaneaza modelele obtinute prin amprentarea campului protetic al pacientului si transfera informatiile obtinute in memoria unui computer. Acesta comanda frezajul complet automat al unor blocuri compacte din zirconiu pentru a obtine scheletul de care vorbeam. Dupa verificarea acestuia in gura pacientului, zirconiul astfel prelucrat se acopera cu masa ceramica, dand nastere  lucrarii propriu-zise. Aspectul lucrarii este deosebit, practic se poate face orice tip de coroana sau de punte, bio-compatibilitate excelenta, estetica desavarsita, rezistenta mare in timp.

Dinti din ceramica pe suport de zirconiu

Dinti din ceramica pe suport de zirconiu

Indiferent de metoda de protezare sau de materialul folosit, foarte important este sa se faca implantul dentar, in primul rand pentru restabilirea functiilor masticatorie, fonetica, fizionomica a pacientului, pentru a nu se agrava problemele cavitatii bucale deja  existente si pentru a reda posesorului acestor lucrari pofta de viata, de comunicare inter-umana, si de ce nu, de a zambi cu toata increderea.

Dr. Daniel Marius Cozma
Medic dentist
Specializare medicina dentara generala
Codent International
B-dul Ion Mihalache 225, S1


feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou