Diversificarea alimentatiei la bebelusi
La doctor pe tocuri
Diversificarea alimentatiei unui bebelus care suge de la san se incepe la 6 luni, iar la cel alimentat artificial, adica cu lapte praf se incepe la 4 luni.
Diversificarea alimentatiei propriu zise
La 4 luni
Se inlocuieste masa de la ora 14 cu: supa clara de zarzavat strecurata cu urmatoarele alimente: cartof, morcov, patrunjel, tomate, ardei gras, salata, spanac, dovlecel. Se evita: telina, tarhon, nap, leustean. Se poate imbogati supa cu faina de orez sau zeamil 3% si ulei vegetal.
4 luni si 1/2
-
pireu de fructe (inlocuieste masa de lapte de la ora 10): mere coapte sau rase, piersici, banane.
-
pireu de legume asociat supei de la ora 14: legumele din supa + lapte
5 luni
-
carne de vita sau pui bine fiarta, mixata sau pasata, incorporata in pireul de legume. Se incepe cu 5-10 gr. care se creste ulterior la 20-30 gr.
-
branza de vaca pasata prin sita + orez pasat sau + pireu de legume
6 luni
-
fainos in lapte (inlocuieste masa de la ora 18) – biscuiti + pireu de fructe
-
galbenusul de ou: se incepe cu 1/4 incorporat in pireul de legume, alternativ cu carnea sau se poate amesteca cu branza de vaci
7 luni
- ficat de vita sau pui
- iaurt
8 luni
- compot proaspat
- mamaliga cu branza
- fidea in supa de zarzavat
- sos alb
- conopida
9-10 luni
- perisoare de carne
- papanasi din branza dulce
- creme fierte
- sufleuri
11-12 luni
- sunca presata
- creier
- un ou intreg fiert moale sau tare
- supe inacrite cu bors
- budinci
- aluaturi coapte in casa
In cadrul diversificarii alimentatiei la bebelus nu se vor introduce niciodata 2 alimente simultan. Trebuie sa existe un interval de timp de aproximativ 1-2 saptamani intre un aliment nou introdus si urmatorul care urmeaza sa se introduca. Orice aliment se va da cu lingurita.
dr.olimpiap.-medicspecialistneonatolog