Comorile naturii – Borsul

La doctor pe tocuri

Comorile naturii – Borsul

Taratele de grau fermentate in apa produc un lichid galbui, acrisor si cu efecte terapeutice deosebite: borsul. Este o licoare mai putin cunoscuta in Occident, dar care se bucura de mare popularitate in Romania si Rusia, de exemplu. In anumite parti ale tarii noastre, borsul este tinut la loc de cinste.

In Bucovina, de exemplu, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile erau clatite cu bors si apoi binecuvantate. In Oltenia a face bors bun, era semn ca esti un om destoinic, iar in Moldova se folosea ca leac din popor pentru copiii deochiati si fara pofta de mancare.

Cea mai mare faima si-a castigat-o insa borsul ca leac pentru mahmureala si tratament sigur al intoxicatiei cu alcool. Toata lumea stie ca dupa o noapte cu cateva pahare in plus cel mai simplu este sa "te dregi" cu un bors de dimineata.

Ce alte probleme de sanatate mai rezolva borsul?

Bronsita, astm, sinuzita

Doua cani de bors pe zi ajuta la vindecarea acestor afectiuni si preintampina recidivele.

Mahmureala

Pentru trezirea din betie, e nevoie de un tratament mai dur. Se va bea o cantitate cat mai mare de bors, chiar 1-2 litri deodata. In plus, borsul ii poate ajuta pe cei care vor sa o lase mai moale cu bautura. Borsul consumat zilnic scade pofta de alcool.

Indigestie

Pentru tratarea indigestiei, se va bea inainte de masa o jumatate de pahar/1 pahar de bors. Tratamentul acesta este contraindicat in dispepsia acida.

Oboseala cronica

Pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos se beau 250-500 ml de bors dintr-o data.feedback
автоновости maserati mc 20 цена
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou