Pe propriile picioare

Succes story

Pe propriile picioare

„Sa fii pe propriile picioare”: un fel de termen inregistrat. Este ceea ce numim acum auto-afirmare. Dar prefer in continuare „sa stai pe picioarele tale”; aceasta expresie creeaza o directiva clara pentru actiune.

Cercetarile arata ca oamenii raspund mai bine la verbele active, comparativ cu cele pasive. De asemenea, preferam sa ni se spuna ce sa facem, mai degraba decat ceea ce nu facem. Deci am de gand sa iti dau o serie de verbe active – lista ta cu lucruri de facut pentru a sta pe propriile picioare si pentru a avea succes in orice situatie.

In primul rand stabileste-ti scopurile si fa schimbari radicale in viata. Apoi:

  1. Diagnosticarea. Nevoia sa stai pe propriile picioare implica faptul ca o forta te impinge in jos. Un fel de gravitate emotionala actioneaza asupra ta. Exista o anumita persoana in fata careia trebuie sa te afirimi? Te simti incoltit intr-o anumita situatie? Sau poate simti, in general, un sentiment apasator? Cine este sursa problemei? Cunoscand acest lucru vei sti cum sa decizi ce e cel mai bine pentru tine.
  2. Mentine-te (drept). Daca esti pasat dintr-o parte in alta de catre o anumita persoana sau intr-o anumita situatie, trebuie sa te mentii drept din punct de vedere fizic, emotional si social. Cand eram in liceu, am citit o carte foarte buna, numita Limbajul corpului de Julius Fast. A intemeiat un adevarat cult – si sunt motive intemeiate pentru acest lucru; limbajul trupului ne-a ajutat sa intelegem ceea ce comunicam prin miscarile, gesturile si postura noastra. Daca stai drept transmiti incredere, chiar daca nu te simtiti atat de increzator, fa asa si vezi efectele. Dupa cum spune vechiul slogan Al-Anon „Prefa-te pana reusesti sa faci pe bune acel lucru".
  3. Priveste-ti tiranul in ochi. Un alt indiciu non-verbal. Cainii fac acest lucru pentru a-si demonstra superioritatea. Daca privesti un caine in ochi ii spui: „Te vad si te pot invinge". Cel temator se uita in lateral, cel increzator ia taurul de coarne si astfel devine un invingator.
  4. Nu astepta sa-ti vina pe tava. Nici nu mai stiu de cate ori ca am fost intr-o situatie cu o persoana cu care am avut experiente negative anterioare; stau acolo, incordat tot, asteptand ca inevitabilul, dezastrul sa se intample. Fierb in interior: „Hai, spune ceva. De data aceasta am de gand sa fac ceva. De data asta va fi diferit. Dar nu se intampla asa, deci trebuie sa …". Nu asa vorbeste un om de succes - un invingator!
  5. Franeaza ciclul. Ridica-te, misca-te. Comporta-te ca si cum n-ai sti ca e acolo. Implica-te intr-o conversatie cu cineva, vorbind despre ceva complet fata de persoana respectiva. In cazul in care te intrerupe sau se baga in discutie, preia tu controlul. O data sau de doua ori am avut de-a face cu acest lucru ca profesor suplinitor fata de preparatorii individuali pentru copiii cu probleme. Acestia joaca un joculet pe care eu il numesc „intimidarea suplinitorului"; exista cativa, foarte putini, preparatori individuali care incearca sa iasa in evidenta prin a nu spune suplinitorului ceea ce trebuie sa stie si apoi te intrerupe nepoliticos pentru a arata ca suplinitorul a facut ceva diferit fata de ceea ce s-ar fi cuvenit. Fireste ca acest lucru nu este profesional si un astfel de comportament ii zapaceste pe elevi. Am invatat sa nu ma cert sau sa ma apar. Mingea se afla in terenul meu si am de gand sa o joc. Uita-te pentru un moment la persoana respectiva. Toata lumea va tacea, asteptand sa vada ce faci. Las-o sa inceapa sa transpire. Intoarce-te spre persoana cu care vorbeai inainte (in cazul meu, intreaga clasa). Spune, „va rog sa scuzati aceasta intrerupere; se pare ca era nevoie de atentia mea". Iti garantez ca te vei simti multumit de felul calm in care ai actionat. Ceilalti vor fi impresionati de felul in care ai contracarat grosolania.
  6. Vorbeste primul. Daca simti ca se apropie confruntarea, reteaza-i sansele de a-si incepe atacul inainte ca oponentul sa poata incepe. Schimba subiectul, fa o gluma, incepe o conversatie cu altcineva, pune-i o intrebare directa. Arunca mingea „cu bolta”. Folosesc invers o metafora din fotbal. ‚Cea mai buna aparare este un atac bun." Altfel spus, fii proactiv. Pentru a avea succes, tu controlezi loviturile.
  7. Nu conteaza cum se termina, fii multumit cu tine insuti. Daca ai ramas calm si stapan pe tine, asta e tot ce conteaza. Foarte bine pentru tine.

Aminteste-ti de comentariul fostei prime doamne Eleanor Roosevelt: "Nimeni nu te poate face sa te simti rau daca nu-i dai voie". Nu le da voie. Fii tare pe picioarele tale!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou