Cu mintea în vacanţă

In stil office

Cu mintea în vacanţă

Nu mai este mult până la toamnă, când (oficial) activităţile profesionale reîncep în forţă, dar ştiu din surse sigure că unii dintre noi nu şi-au luat nici măcar un weekend de relaxare, ca să nu mai vorbim de o vacanţă adevărată.

Ştii cumva la cine mă refer?

Ai văzut feţe pământii, ochi înfundaţi în orbite, cearcăne vineţii şi priviri pierdute?

Recunoşti simptome precum a vorbi în reluare sau – dimpotrivă, avalanşe verbale ce te iau pe sus, mişcări semi-teleghidate, ore târzii de stat la calculator până cablurile din jurul biroului devin cordoane ombilicale de legătură cu sursa-mamă?

Ai ceva de zis în apărarea acestor personaje? Dacă eşti proprietarul barului de lângă firmă, poate că îţi prinde bine existenţa lor, doar sunt cei mai harnici băutori de cafele şi energizante. Dar dacă te numeri printre ei?

Nevoia de a lua o pauză nu este o găselniţa de-a mea, poziţionată în acest material de dragul de a suna bine. Un răgaz odihnitor îţi dă şansa de a reîncărca bateriile, de a te întoarce la locul de muncă cu forţe noi, cu mintea mai relaxată şi mai dispusă spre rezolvarea problemelor. Până şi luarea deciziilor nu foarte importante pare un lucru dificil în momentul în care simţi că se îngrămădesc în spinarea ta precum pietrele de moară şi nu vrei să recunoşti nici în ruptul capului.

O vacanţă – oriunde s-ar petrece, înseamnă şansa periodică de a nu ajunge să îţi urăşti jobul, să nu ai resentimente şi dureri de cap şi să nu te bucuri pe furiş dacă şeful tău se îmbolnăveşte într-o bună zi…

“Da, dar cineva trebuie să rezolve în continuare sarcinile de lucru, cineva trebuie să menţină ordinea şi echilibrul etc. etc.”, încep să curgă contra-argumentele.

Cineva, da, dar de ce să fii mereu tu persoana care se mulţumeşte să muncească fără pauză şi fără comentarii? Chiar atâta mulţumire ne aduce ocupaţia noastră încât nu ne putem opri din cursă pentru a o gură de aer proaspăt?

“Totuşi, cineva trebuie să aducă bani în casă, plus că trebuie să avansez în carieră, iar concurenţa este mare…”, continuă pretextele.

Până şi concurenţa ta mai ia câte o pauză, dar probabil că nu ai timp nici să observi. Mai ai timp să te priveşti în oglindă? Cei de-acasă îţi mai recunosc faţa? Nici măcar pisica ta?

Te-ai gândit vreodată la efectele negative pe care încerci să le minimalizezi? Saturaţie, stres, nemulţumire, dorinţa permanentă de “mai mult”, “ceva diferit”, “ceva mai bun”- chiar dacă eşti deja în locul în care ţi-ai dorit să fii?

Nu folosi scuze precum panica unui comisar european – Neelie Kroes, care vrea să detroneze luna august ca şi lună de relaxare pentru aproximativ 66% dintre europeni. Aţi văzut undeva că s-a prăbuşit economia unei ţări din cauză că resursele umane au plecat în vacanţă? Dacă nu ar fi scris în genomul uman că avem nevoie de regenerare, nu ne-am lua concedii.

Hai mai bine să nu ne stresăm şi să căutăm părţile pozitive. Deşi acelea nu se prea povestesc prin articole, ci mai degrabă se trăiesc pe propria piele şi apoi se arată la prieteni prin albumele foto.
 
Începe planificările de vacanţă, chiar dacă te vei îndura să rupi doar câteva zile din calendarul tău profesional. Fă-ţi timp pentru a te reconecta cu tine, pentru a-ţi relua legăturile cu persoane pe care le-ai neglijat, pentru a sta pur şi simplu degeaba.

Dacă nici acum nu te-ai hotărât, am de gând să îţi prescriu o carte despre cum să stai degeaba cu rafinament: se numeşte “Ghidul leneşului”, dar nu te lăsa înşelat de aparenţe. În cartea lui Tom Hodgkinson nu vei întâlni acelaşi leneş din povestea lui Creangă. Pentru un strop în plus de lenevie boemă se recomandă melodiile gen “Pink Martini- Sympathique”- când vei auzi cât de molipsitor sună versul  “Je ne veux pas travailler…”

În prezent sunt “pe val” acele vacanţe special organizate pentru a te stimula  intelectual, departe de birou şi de responsabilităţi profesionale. Într-o vacanţă proactivă, cum glăsuiesc ultimele tendinţe în moda HR, ai ocazia să faci drumeţii, să participi la workshopuri de artă, cultură, ecologie etc. Oferta este destul de largă, cuprinzând atât destinaţii naţionale (precum Delta Dunării) sau de peste hotare.

Într-adevăr, nici toamna nu este un anotimp de ocolit, poţi pleca şi atunci în vacanţă. Dar dacă nu o faci acum, şansele sunt mari să reuşeşti să amâni suficient de mult încât să te apuce sărbătorile de iarnă.

Închide dosarele în sertar, ascunde cheia, trăieşte clipa!

- Material dedicat workaholicilor –



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou