2 probleme ginecologice cauzate de cremele pentru plaja

La doctor pe tocuri

2 probleme ginecologice cauzate de cremele pentru plaja

Substanta care a fost asociata cu un risc mai mare de endometrioza se numeste benzofenona si are rolul de a proteja pielea de razele ultraviolete. Ea se gaseste nu doar in lotiunile pentru plaja, ci si in unele creme de zi care au protectie UV. Exista mai multe tipuri de benzofenona, iar cel mai nociv ar fi benzofenona-3, prescurtata uneori pe ambalajele cosmeticelor BP-3.

Iata la ce riscuri ne expunem folosind lotiunile pentru plaja, potrivit cercetatorilor de la Departamentul de Sanatate al Statului New York.

1. Influenteaza nivelul hormonilor feminini

Legatura pe care specialistii americani au facut-o intre aceasta substanta si boala ginecologica este deocamdata doar statistica. Ei au gasit totusi o posibila explicatie medicala: benzofenona mimeaza efectele hormonilor feminini estrogeni, iar unul dintre mecanismele de aparitie a endometriozei este hormonal. Mai exact, excesul de estrogeni ar fi asociat cu dezvoltarea bolii.

“Acesta este un motiv de ingrijorare. Vom realiza mai multe studii si vom urmari efectele mai multor produse cosmetice si de ingrijire care contin acest ingredient, pentru a vedea la ce cantitati sunt expusi oamenii zilnic”, a declarat cercetatorul Kurunthachalam Kannan.

Preventia prin alimentatie

Alimentele care cresc nivelul de estrogen si care trebuie evitate sunt: cafeaua (chiar si cea decofeinizata), cacaoa, ciocolata, zaharul si toate produsele cu indice glicemic ridicat, grasimile de orice fel, inclusiv margarina, uleiul de floarea soarelui, alcoolul, carbohidratii rafinati (pastele fainoase), cartofii.

Nivelul ridicat de estrogen poate fi neutralizat printr-o dieta bogata in crucifere precum: varza, broccoli, conopida, pentru ca legumele crucifere contin estrogenul protectiv, ce neutralizeaza efectul estrogenului negativ.

Estrogenul este metabolizat de ficat. Cel care nu ajunge sa fie metabolizat circula liber in organism si produce efecte negative. De aceea e nevoie de fortificarea ficatului pentru a elimina estrogenul in exces cu ceai sau tinctura de papadie, Silimarina, viamina.C, Seleniu, Zinc, fibre.

2. Endometrioza

Endometrioza este o afectiune ginecologica care apare atunci cand endometrul, tesutul care captuseste uterul, migreaza in interiorul abdomenului, pe ovare ori la nivelul vezicii urinare. Statisticile estimeaza ca in jur de 15% din femeile aflate la varste fertile au endometrioza. De multe ori, boala nu are niciun fel de simptom, dar exista cazuri cand provoaca dureri abdominale foarte puternice in timpul menstruatiei si/sau in timpul actului sexual.

Preventia prin alimentatie

In caz de endometrioza se recomanda un regim alimentar fara carne de orice fel, cel putin pana la ameliorarea simptomelor endometriozei, fara alcool, tutun, cafea, zahar rafinat, alimente cu coloranti sintetici sau conservanti. In zilele menstruatiei nu se vor consuma lactate, branzeturi si oua. In alimentatie sa predomine cereale, legume si fructe. Pestele contine acizi grasi esentiali omega 3 care atenueaza crampele menstruale. Sunt foarte utile produsele din soia (nemodificate genetic) deoarece contin fitoestrogeni (estrogeni naturali) care pot contracara simptomele din endometrioza.

Medicii dermatologi sunt de parere insa ca oamenii nu ar trebui sa renunte la protectia solara din acest motiv, pentru ca ea reprezinta principala modalitate de a preveni cancerul de piele.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou