De la depresie la lumina

Drumul spre centru

De la depresie la lumina

Depresia nu este atat un dusman misterios cat o consecinta a lipsei de atentie fata de propria persoana. Desi este ideal sa previi in loc sa tratezi, cauzele depresiei nu pot fi intotdeauna evitate. Chiar si asa, efectele sale pot fi diminuate daca iti acorzi suficienta grija si respect.

Tot ce ni s-a dat este important. Ca persoana integra nu poti subestima rolul corpului, mintii sau sufletului si nici sa neglijezi vreuna din ele, punand in pericol legaturile lor subtile.
 
Vrand, nevrand – suntem legati de corpul pe care il avem in stapanire si aceasta este una dintre limitele care definesc conditia umana. Scopul fiintei trebuie atins nu in ciuda, ci cu ajutorul resurselor corporale. Grija fata de persoana noastra fizica – echilibru alimentar, consum energetic adecvat, miscarea – ajuta la mentinerea unui corp sanatos, cu un sistem imunitar puternic si influenteaza pozitiv echilibrul hormonal.

Legatura dintre minte si corp este evidenta cand observi ce se intampla in timpul depresiei. Un corp neingrijit lasa imunitatea fizica sa se prabuseasca, iar asta inseamna ca si nivelul cerebral este afectat. Atacurile stresului conduc la dezechilibru, inclusiv la scaderea nivelului de serotonina- supranumita hormonul fericirii. In acest caz, solutia nu consta in aprovizionarea cu tablete de ciocolata (asa cum ne sfatuiesc diversi doctori in marketing) ci putem incepe cu activitati fizice care stimuleaza producerea acestui hormon. Poate fi practicarea unui sport sau o simpla plimbare in natura, pot fi mici placeri precum dansul sau – de ce nu? o alergare cu cainele prin parc. Important este sa nu ne lasam tintuiti in pat fara a fi bolnavi si sa nu fraternizam cu sedentarismul.

La nivel psihic, ne pot bombarda tot felul de factori cu potential depresiv. Pierderile sunt cele mai des conectate cu aparitia depresiei, fie ca este vorba de pierderea unei relatii importante, decaderea dintr-un rol social, despartirea, divortul, moartea cuiva drag, concedierea dintr-un post important. De asemenea, intretinerea unei casnicii conflictuale sau a unei relatii stresante, obligatia de a avea grija de o ruda bolnava (mai ales una care nu iti apreciaza grija) – toate contribuie la cresterea riscului.

Asadar, responsabilitatea numarul unu este practicarea pozitivismului fata de propria persoana. Nu putem cere (sau oferi) nimanui altcuiva dragoste, apreciere, atentie, daca nu incepem prin a ni le cere (si a ni le oferi) chiar noua. O imagine de sine pozitiva si o privire critica asupra miturilor false care incearca sa ne diminueze valoarea sunt primii pasi pentru a mentine un psihic sanatos. Apreciindu-te cu adevarat, pierderile suferite nu te vor face sa crezi ca – prin ele, se diminueaza si propria ta valoare.  

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou