Italia – o calatorie inedita!

Travel Chic

Italia – o calatorie inedita!

Cand spunem Italia spunem fara doar si poate: mare, munte, cultura, istorie, imperiu, forbal, pasiune, arhitectura, biserici si… mancare. Cea mai grozava mancare din lume! Pizza, paste, fructe de mare, salate si fructe proaspete, masline si limoncello. Poti avea totul si chiar mai mult, daca vei privi Italia din punctul de vedere al unui gurmand si vei calatori lasand in urma obiectivele turistice si urmand obiectivele… propriului stomac.

Italienii sunt foarte mandri de bucataria lor. Felurile principale sunt simple, cu meniuri care contin intre 4 si maxim 8 ingrediente. Toate acestea variaza in functie de regiune. Cele mai importante insa din cucina italaiana sunt: uleiul de masline, branza si vinul!

In nordul Italiei se consuma paste sub toate formele si cu toate aromele posibile, dar si polenta (mamaliga) si risotto. Lingurienii mai includ in meniurile lor fructe de mare, busuioc, nuci, ulei de masline.

In Emilia-Romagna se consuma multa sunca (prosciutto), carnaciori (cotechino), salami, trufe si rosii. Trebuie neaparat sa va delectati cu paste bolognese!

In Toscana si in Italia Centrala se consuma rosii, toate felurile de carne posibile, peste si multa branza. In Umbria te vei delecta la taverne cu paste cu sos de rosii si multi ardei iuti pe deasupra!

In sudul Italiei, rosiile, ardeii, maslinele, usturoiul, portocalele, ricotta, vinetele, sardinele si caperele sunt la putere.

Pastele sunt de atat de diverse, incat ar trebui sa urmezi un curs ca sa le cunosti pe toate: penne, macaroni, spaghetti, linguine, fusilli, lasagne si multe, multe altele.

Ca sa mananci bine in Italia, trebuie sa stii pentru ce este celebra fiecare zona si sa incerci bucatariile mici, traditionale, unde iau masa localnicii.

In Venetia iti recomandam risotto, fructele de mare si tiramisu.

In Lombardia (Milano, Brescia, Como) iti recomandam preparatele pe baza de orez, porumb, carne de vita si porc, dar si celebrul panettone – cozonacul lor de Craciun.

In Liguria (Genova) incearca pastele cu diverse ierburi si condimente.

In Emilia-Romagna (Parma, Bologna, Ravenna, Forli) gusta Tagliatelle cu sos bolognese, parmezanul, mozarela si toate deserturile pe baza de branza.

Gastronomia in Toscana se bazeaza pe elemente foarte simple: legume, paine, branza, ciuperci si fructe. Se fac tocanite, supe si prajituri cu lamaie. Incearca minestrone, cavolo nero si panforte.

In zona Romei se consuma pastele (alla carbonara), dar si multe alte delicatese, ca tocanitele din carne de porc, branzeturi fine, deserturi incredibile.

In Campania (Napoli, Coasta Amalfitana) pizza conduce detasat! Un alt fel de mancare celebru este Spaghetti alla puttanesca.

In Puglia (Bari) se mananca multa carne de capra si miel, dar si paste, rosii si salate de ruccola. Desertul traditional este zeppola – un fel de gogosi delicioase.

In Sicilia, bucataria se bazeaza pe fructe de mare, ton, vinete, rosii, ardei, ulei de masline si paste. Trebuie sa incerci felul traditional Pasta alla Norma!

Italienii sunt mari bautori de vinuri, insa cafeaua, berea si lichiorurile de fructe ocupa si ele un loc important.

Fara indoiala ca o calatorie gastronomica in Italia te va uimi si incanta!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou