5 locuri unice in lume

Travel Chic

5 locuri unice in lume

Live Science a realizat un top cu o parte dintre cele mai uluitoare locuri din lume. Iata 5 dintre ele:

1. Locul in care norii se rostogolesc

Aceasta formatiune rara de nori tubulari apare cu regularitate intr-un singur loc de pe Pamant: Golful Carpentaria din Nordul Australiei.

Aici, aceste formatiuni noroase se formeaza in special in lunile de toamna. Fenomenul are chiar un nume cu totul deosebit – Morning Glory Cloud (Splendoarea Diminetii). In alte parti ale lumii, acesti nori tubulari apar foarte rar, iar fenomenul este asociat cu brizele marine si, uneori, cu furtunile puternice. (sursa foto: xenmate.blogspot.com)

locuri unice

Nori care se rostogolesc

2. Locul unde zapada este ascutita si sticloasa

Aceste formatiuni ascutite de zapada par extrem de amenintatoare, dand impresia de peisaj deloc prietenos. Formatiunile poarta numele de “penitentes” si pot fi vazute doar in Anzii de Chilieni si din Argentina, la altitudini mai mari de 4000 de metri.

Au fost numite “penitentes” dupa numele palariilor ascutite purtate de oamenii din zona, care fac penitenta pentru pacatele lor, conform traditiilor crestine. Cele mai inalte “penitentes” pot ajunge chiar si pana la 4 metri inaltime.(sursa foto: en.wikipedia.org)

locuri unice

Penitentes

3. Locul unde lacurile explodeaza

Pentru a vedea un lac care te poate ucide, fara ca macar sa intri in apa, vizitati Africa. In Camerun si la granita dintre Rwanda si Congo exista trei lacuri cu potential mortal: Nyos, Monoun si Kivu, toate trei lacuri vulcanice. Magma de sub scoarta degaja dioxid de carbon in lacuri, rezultand pe fundul acestora un strat gros ce contine dioxid de carbon in cantitati mari.

In 1984, Lacul Monoun a explodat brusc, eliberand cantitati mari de apa si un nor de dioxid de carbon.

In lacurile Nyos si Monoun au fost instalate conducte de ventilatie in incercarea de a elibera progresiv dioxidul de carbon si pentru a preveni viitoare dezastre. Lacul Kivu, care nu a erupt niciodata, nu este ventilat, insa companiile locale extrag metan din lac, pentru a genera energie electrica.(sursa foto: azweird.com)

locuri unice in lume

Lacul Nyos

4. Locul in care se intalnesc placile tectonice

In adancurile oceanului, atunci cand placile tectonice se despart, se formeaza masivi subacvatici giganti. Pentru a vedea cu proprii ochi o creasta muntoasa care se formeza in mod normal numai in mijlocul oceanului, mergeti in Islanda, singurul loc in care aceste forme de relief apar la suprafata pamantului.

Acest punct, inca activ geologic si cunoscut sub numele de Ridge Reykjanes, marcheaza o granita destul de neclara intre placile tectonice ale Amercii de Nord si Eurasia. Datorita vulcanismului deosebit din regiune, erupe uneori, eliberand la suprafata lava care se intareste, formand o noua crusta.

5. Bhutan, locul unde tsunami matura muntii

Bhutanul, care este un spatiu imprejmuit de tarmuri inalte, devine un loc tot mai amenintat de tsunami. Din cauza schimbarilor climatice, ghetarii din Himalaya se topesc, crescand riscul ruperii unor baraje de gheata care ar avea consecinte catastrofale asupra satelor din zona. Oamenii de stiinta le numesc “inundatii-fulger”, dar in limbajul comun sunt cunoscute ca tsunami de munte. In 1994, in urma unei astfel de inundatii, au murit sute de oameni.

Potrivit guvernului Bhutan si Natiunilor Unite, din cele 2,674 de lacuri glaciare din tara, 24 prezinta un asemenea risc, plasand Bhutanul in epicentrul acestui fenomen. (sursa foto: hotasia.com)

locuri unice in lume

Buthanfeedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou