Mucenici moldovenesti

Fara sort

Mucenici moldovenesti

Trebuie stiut ca mucenicii moldovenesti se servesc pe 9 martie, de sarbatoarea celor 40 de Sfinti mucenici din Sevastia. Acestia pot fi copti, insiropati si presarati cu nuca sau fierti in apa cu zahar,scortisoara,coaja de lamaie,cacao si nuca.

Aluat:

  • 600 gr faina
  • 10 gr drojdie uscata
  • 4 oua (la temperatura camerei!)
  • 150 gr zahar
  • 125 gr unt topit
  • 250 ml lapte

Sirop si finisare:

  • 1.5 L apa
  • 600 gr zahar
  • coaja de la o portocala
  • jumatate de sticluta de esenta de rom
  • miere
  • miez de nuca (aproz 100 gr)

 

Mucenicii moldovenesti sunt un adevarat succes culinar. Nu ezita sa ii incerci!

Pentru inceput se topeste untul la bain-marie, ouale se scot cu jumatate de ora inainte, din frigider. Se bat ca pentru omleta, iar laptele se pune la incalzit. In masina de facut paine, se pun mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica: lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).

Se pune pe programul clasic – framantare, odihna, crestere. Se poate ca atunci cand scoateti cuva, aluatul sa se dezumfle, dar nu este un motiv de panica. Aluatul moale se rastoarna pe blatul tapetat cu faina, se mai adauga in ploaie putina faina, cat sa nu se mai lipeasca. Textura trebuie sa ii ramana moale.

mucenici

Mucenici moldovenesti

Se fac 8-urile si se aseaza cate 6 in 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Tavile se acopera cu prosoape de bucatarie si se lasa la cald inca 20 min. Intr-un pahar cu putina apa se dizolva 2 linguri de zahar si cu o pensula de silicon se ung toti mucenicii. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min, pe un rand un pic mai sus de mijloc, pana se rumenesc.

Intre timp, se prepara siropul. Cantitatile date mai sus, se pot modifica in functie de preferinte. Se poate pune esenta de vanilie in loc de rom, sau mai mult rom, mai multa coaja de portocala si alte astfel de combinatii.

Se pun la fiert apa cu zaharul, amestecand din cand in cand. Spre final se pune si romul, ca sa nu se evapore tot in timpul fierberii. Focul se stinge sau se da pe mic. Dupa ce se scot mucenicii din cuptor, se lasa 2-3 min si apoi, cu ajutorul unei spumiere, se scufunda pe rand in sirop, rasucindu-i de pe o parte pe alta, pret de cateva secunde (numara in gand pana la 10), apoi se pun la loc in tava. Cu o pensula, se ug cu miere si apoi se presara nuca macinata.

Durata medie de pregatire: 2h 30 (inclusiv si timpul masinii de facut paine si timpul coacerii a doua tavi, fiecare pe rand).

Pofta buna!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou