In vino veritas

Fara sort

In vino veritas

“Uitaţi-vă cu atenţie la acest pahar…Vedeţi urma groasă a licorii? E un vin robust, greu, cu mişcări sigure şi apăsate…Aroma este boierească, puternică, matură…”. În fiecare duminică în care auzeam la televizor aceste vorbe, îl priveam pe dl. Radu Anton Roman cu admiraţie…

şi de fiecare dată mă şi gândeam că la următoarea masă să-mi torn un strop de vin şi să mă apropii mai cu grijă de pahar. Să ghicesc fiecare secret al licorii şi să memorez fiecare senzaţie. Iar apoi să descriu poezia aromelor…

Ei bine, mi-am tot propus asta dar n-am reuşit să o fac decât acum câteva săptămâni, după ce am revăzut un film…Da, aţi ghicit! Sideways. Nu-i aşa că atunci când aţi ieşit din sala de cinema, v-aţi gândit imediat ca la cină să savuraţi un pahar de Merlot?

Pe CNN au spus că filmul lui Alexander Payne a deschis o adevărată Merlot manie, iar podgoriile din Santa Barabara nu mai fac faţă cohortelor de degustători proaspeţi neofiţi.

HBO-ul a avut minunata idee de a-l cumpăra şi difuza şi aşa mi-am amintit de Giamatti şi pofta lui de licori senzaţionale.

Într-o după-amiază târzie de iulie, după un film îmbătător, am început să degust cu grijă şi să înţeleg ce înseamnă un vin bun…

1) Am aruncat guma de mestecat în cel mai apropiat coş de gunoi.

2) Am umplut 1/3 dintr-un pahar cu vin.

3) Am aplecat paharul la 45 de grade şi am examinat vinul în lumină…Avea o culoare aproape arămie… Era un vin vechi, copt, cu experienţă.

4) Am răsucit uşor paharul… Am stârnit buchetul.

5) Am apropiat uşor nasul de buza paharului şi am mirosit… Era "pământesc", "plin" şi "fructat". Subtil, nu?

6) Apoi am făcut proba "palatinului". Am sorbit o înghiţitură mică, am învârtit licoarea pentru că fiecare papilă gustativă să-i deguste şi să-i memoreze aromele ascunse. Am căutat să înţeleg: dulce? dry?, acid, tanin… nu ştiu…

7) Apoi o mişcare de profesionist… am scuipat… m-am concentrat pe gustul care mi-a impresionat cel mai puternic papilele.

8) Am făcut o mică pauză şi am încercat să memorez fiecare pas al acestei experienţe.

Primul meu experiment de vin connaisseur…

Cum am deprins aceste mişcări de specialist? Uşor… Un click pe site-ul Sideways, cu link către un site tip "abc pentru începători" şi am făcut exact aşa cum m-au învăţat. Pas cu pas…

Din păcate, n-am reuşit (şi am încercat cam cu o jumătate de sticlă – obosisem de atâta scuipat!) să înţeleg unde era aroma de frăguţe! Iar despre tannin, ce aromă ar trebui să aibă? Şi de ce ar fi trebuit să fie un vin vârtos?



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou