Happy Halloween!

Fara sort

Happy Halloween!

Halloween este o sarbatoare anuala, asta cu totii o stim, dar oare ce sarbatorim in aceasta zi de 31 octombrie? Unde isi are inceputurile acest obicei? Este oare, asa cum sustin unii, un fel de venerare a demonilor? Acestea sunt intrebarile care “bantuie” mintea noastra atunci cand pronuntam “Halloween”.

Cuvantul in sine are o mare legatura cu Biserica Catolica, deoarece vine de la "Ziua Tuturor Sfintilor" – celebrata la data de 1 noiembrie. Cu toate acestea, in secolul 5 i.e.n., in Irlanda Celtica, vara se incheia oficial la data de 31 octombrie. Sarbatoarea era numita "Samhain" si reprezenta Noul An Celtic.

Una dintre legende spune ca in acea zi, spiritele detasate de corp al celor decedati pe parcursul anului respectiv revin printre noi in cautarea unui corp pe care sa-l posede in anul ce urmeaza. Se credea ca aceasta era singura lor sansa pentru viata de apoi.

Celtii credeau ca toate legile timpului si spatiului se suspenda in acel moment pentru a permite spiritelor sa interactioneze cu cei vii. Cum era de asteptat, cei vii nu doreau sa fie posedati de demoni, astfel ca in ziua de 31 octombrie satenii nu faceau focul in casele lor pentru a le face reci si cat mai neprietenoase. Apoi se imbracau cu fel de fel de costume si defilau zgomotos pentru a speria spiritele in cautare de corpuri pamantesti.

Unele istorisiri ii infatiseaza pe celti arzand pe rug, persoanele pe care le considerau deja posedate, dand astfel o lectie spiritelor. Mai tarziu, romanii au imprumatat sarbatoarea celtilor, dar pe durata primului secol e.n., Samhain era asociat cu alta sarbatoare romana ce avea loc in luna octombrie, si anume celebrarea Pomonei, zeita romana a fructelor si a pomilor. Simbolul Pomonei era marul, ceea ce poate explica traditia moderna a merelor glazurate in ziua de Halloween.

Sarbatoarea a fost adusa in America in anul 1840 de catre imigrantii irlandezi. Obiceiul "trick-or-treat" se crede a nu proveni de la celti, ci de la europeni. In data de 2 noiembrie, Ziua Tuturor Sufletelor, crestinii mergeau din sat in sat cersind "prajitura sufletului", facuta din bucati patrate de paine cu coacaze.

Cu cat strangeau mai multe prajituri, cu atat mai multe rugaciuni aveau sa spuna pentru sufletul rudelor decedate ale darnicilor.

Asadar, sarbatoarea de Halloween nu celebreaza practici malefice deoarece a pornit de la ritualurile celtilor de intampinare a noului an si de la ritualul de rugaciune al europenilor medievali.

Cert este ca Halloween este un motiv de sarbatoare si veselie pentru toti. Cei prinsi in "patima" sarbatorilor decoreaza casa cu ornamente specifice, inchiriaza costume si nu in ultimul rand pregatesc preparate culinare tipice unei sarbatori infricosatoare si presarata cu semnificatii ascunse, mitice.

Tocmai din acest motiv am hotarat sa divulgam secretul unui desert "magic" care se asorteaza perfect cu sarbatoarea in cauza. 

Placinta cu dovleac

Ingrediente:

Aluat:

  • 250 ml. apa
  • o lingurita amoniac stins cu sare de lamaie
  • 250 ml. ulei
  • faina

Umplutura:

  • jumatate de dovleac mare (special de placinta)
  • 3-4 linguri zahar
  • nuca
  • scortisoara
  • vanilie

Preparare: din apa, sare, bicarbonat si 200 ml. de ulei si faina se face o coca din care se intinde o foaie groasa de 1 cm. Separat, se amesteca 50 ml. ulei cu faina, pana la obtinerea unei compozitii de consistenta smantanii, care se intinde pe foaia de aluat. Se impatureste aluatul, dupa care se intinde si se imparte in doua foi.

Intre timp se rade dovleacul curatat de coaja si se pune pe foc impreuna cu zaharul.

Cand s-a inmuiat si s-a omogenizat, se ia de pe foc si se adauga nuca si aromele. Cand s-a racit, compozitia de dovleac se pune intre cele doua foi in tava unsa cu ulei.

Se pune la cuptor la foc potrivit spre iute, timp de 30 min.

Spor la gatit si la colindat!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou