Gastronomie traditionala de Craciun
Fara sort
Cozonaci, piftie, sarmale si ciolan pe varza? Hmmm, la romani Craciunul este fara doar si poate imbelsugat. Dar in alte parti ale lumii ce se degusta in Ziua Magica? Haideti sa aflam…
1. Franta
Servita traditional dupa miezul noptii, masa de Craciun variaza de la regiune la regiune, dar este intotdeauna insotita de sampanie. Printre aperitive se numara foie gras, stridii sau somon fume. Felul principal consta adesea in gasca prajita umpluta cu castane, sau chiar curcan, iar in unele zone vita sau miel prajit. Desertul traditional este Bűche de Noël, un chec circular umplut cu crema de unt aromata si decorata in forma unui bustean, acoperit cu zahar pudra si bezea spritata.
2. Italia
Cina de ajun mai este cunoscuta in Italia ca si Sarbatoarea celor 7 Pesti, in special in Sicilia. Masa principala se ia de regula in ziua de Craciun si consta in carne prajita, antipasti, paste si vin spumant. Ca desert se serveste deliciosul panettone, alaturi de zabaione sau de o crema facuta din mascarpone si fructe uscate.
3. Spania
Traditia spaniolilor de a cina tarziu se aplica si de sarbatori, iar cina de ajun se serveste de regula intre 10 si 12 seara. Masa incepe cu tapas asortate – branzeturi, pateuri si sunca, iar supa de peste este foarte populara in regiunile de coasta. Alte mancaruri traditionale includ sparanghel alb sau creveti. La desert, spaniolii servesc prajituri cu martipan, churros si turron – batoane pe baza de miere, zahar, migdale prajite si albus.
4. Australia
Decembrie este cea mai calduroasa luna din an in Australia, iar acest lucru se reflecta in mancarea de Craciun. Cei mai multi australieni fac un gratar din creveti, pui, porc, miel, vita sau legume. Unele familii sarbatoresc cina de ajun in stil american – curcan. Un desert popular este Pavlova – un tort umplut cu frica si fructe proaspete si acoperit cu bezea, dar si cozonacul.
5. Lituania
Kucios este ritualul lituanian de Craciun si contine nu mai putin de 12 feluri de mancare. Masa incepe odata cu aparitia pe cer a primei stele, moment in care mama familiei imparte painea cu fiecare oaspete. Traditia presupune lasarea unui scaun gol, iar carnea de animal sau produsele lactate sunt interzise. Felul principal consta in crap, stiuca sau hering, alaturi de legume murate. Desertul favorit este kuciukai – aluat nedospit inmuiat in lapte din seminte de mac.