Cum ne protejam plantele cand renovam?

Deco

Cum ne protejam plantele cand renovam?

Cand renovezi camioanele cu caramizi, betonierele, toate au ce au cu pomii si cu tufisurile tale. Ce sa faci, cum sa salvezi ceea ce se poate salva?

Pregateste-te

Cand se pune problema efectuarii unor lucrari de constructie, este inevitabil ca, masini de mare tonaj si camioane sa stationeze in gradina ta. Daca terenul este imprejmuit, este foarte probabil ca va trebui sa sacrifici o parte din gard pentru a mari intrarea pe poarta. Poarta se va putea repara, confectiona sau suda.

Din pacate, nu se poate face acelasi lucru si cu plantele. De pilda, un excavator iti poate smulge din radacini un pom caruia i-au trebuit ani intregi sa se dezvolte, intr-un timp foarte scurt. Nu iti doresc sa traiesti aceasta senzatie: sa vezi, culcat la pamant, cu radacinile in aer, pomul pe care, ani intregi l-ai ingrijit, i-ai urmarit dezvoltarea, te-ai bucurat de fiecare mladita nou aparuta…

De aceea, te sfatuiesc ca, in cazul in care te apuci de constructii sau de renovari ale casei, sa verifici daca, in zona de lucru, vor fi plante, si sa te hotarasti pe care esti capabila sa le sacrifici si care sunt cele pe care, cu orice chip, ai dori sa le salvezi.

Salveaza plantele mai mici

Daca, in calea lucrarilor, se vor afla plante mai mici, dar pretioase (cel putin, pentru tine) – de pilda, tufe tinere de trandafiri sau tufis verde – este indicat sa le scoti din pamant. Cu o sapa ascutita, fa in jurul lor, un cerc si sapa cat mai adanc sub ele si, cu foarte mare grija, ridica-le. Nu forta scoaterea lor, mai degraba, din aproape in aproape, slabeste rezistenta pamantului. Dupa ce ai scos plantele, pune-le in apa cateva zile (cat sa le acopere radacina). Daca, deocamdata, nu ai posibilitatea sa le replantezi, poti sa le pui intr-un vas mai mare si sa le asezi intr-un loc unde le poti stropi cu usurinta.

Plante de marime mijlocie

Procedura de scoatere din pamant a plantelor de marime mijlocie este aceeasi ca si la plantele mici. Trebuie sa sapi adanc, cu o sapa bine ascutita, in jurul plantei dar, de data aceasta, vei avea nevoie de ajutor. Trebuie sa sape doua persoane, mereu fata in fata, si, fiecare, din partea in care se afla, va ridica planta pentru a o misca din pamant. Partea importanta este sa nu fie ranite radacinile plantei. Plantele mai mari trebuie replantate imediat.

Trebuie sa pregatesti, in prealabil, groapa in care vei replanta: sap-o, pune, la baza, un compost sau un strat de balegar copt, batatoreste-l temeinic si, dupa ce ai reusit sa scoti planta, planteaz-o in locul pregatit.

Arbustii de foioase sau tufisurile cu frunze vesnic verzi pot fi legate unele de altele sau de gard (daca sunt aproape de acesta), incercand astfel, sa nu le sacrifici prin taiere.

Protejarea pomilor

Pentru salvarea plantelor de marime mare sau valoroase, este mai bine sa ceri ajutorul unui specialist in gradinarit. In cazul pomilor mai batrani, trebuie sa incerci, sa gasesti solutii pentru a evita prezenta acestora in calea lucrarilor. Stabileste prioritati in ordinea in care se va realiza sacrificarea. Este posibil sa fie suficient sa tai doar niste crengi din partea de jos a coroanei pentru a da posibilitatea masinilor sa treaca pe langa sau pe sub acesti pomi. Orice pom poate fi taiat in acest mod dar, cu nucul, trebuie sa fii foarte atenta, dat fiind, ca din partea de jos pot fi taiate cel mult 3-4 crengi, deodata.

Forum Mayra: “Cum iti protejezi plantele in sezonul rece“.feedback
автоновости maserati mc 20 цена
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou