Traditia de Halloween asa cum multi nu o stiu

Jurnalul Utilizatorului

Traditia de Halloween asa cum multi nu o stiu

Cand vine vorba de sarbatoarea de Halloween, majoritatea persoanelor, din Romania, au o retinere. Aceasta traditie vine din America, spun ei. Noi stim sa copiem, spun tot aceste persoane

Ceea ce multi nu stiu este ca, traditia de Halloween se sarbatoreste cu mult inainte ca America sa fie descoperita. Tot acest lucru duce, direct, la contrazicerea acestor persoane.

Dupa cum stim America a fost descoperita de Cristofor Columb, la 12 octombrie 1492, cand atingea pentru prima data tarmurile Lumii Noi.

Halloween-ul se sarbatorea de catre romani (Imperiul Roman) sub numele de Pomona. Roma invadeaza Britania, in primul secol dupa Christos, romanii aducand astfel numeroase festivaluri si obiceiuri din aceasta regiune. Una dintre acestea a fost un festival cunoscut sub numele de Ziua Pomona, numit astfel dupa zeita romana a fructelor si gradinilor. Dupa sute de ani de stapanire romana, festivalul celtic Samhain si traditiile romana de Ziua Pomona s-au amestecat, formand astfel o sarbatoare unica in care se celebra toamna.

Festivalul Samhain era un festival sarbatorit de catre Celtici. In data de 31 octombrie, cand toatea campurile erau recoltate si depozitate, fiecare foc din casa oamenilor era stins. Atunci Incepea ritualui Samhain. Toata lumea se Intalnea pe o cumle din padurea de stejari (stejarii fiind considerati copaci sacri). Druzi aprindeau noile focuri, sacrificand animale si bucate.

Pe aceasta culeme se intalneau si preotii celtilor care sarbatoreau impreuna cu toata lumea. Toata noaptea, druzii executau dansuri rituale, sarbatorind astfel trecerea de la sezonul soarelui la sezonul intunericului. Cand soarele rasarea, druzii daruiau o torta aprinsa locuitorilor, acestia aprinzandu-si focurile in case cu ea. Aceste focuri erau menite sa incalzeasca casele si sa le ocroteasca de spiritele Intunericului. Acest festival se sarbatorea pe o durata de trei zile, in care fiecare locuitor se masca folosind costume facute din piei si oase de animale. Prin acest festival, sarbatoreau in acelasi timp si sfarsitul verii si multumeau pentru recolta bogata din timpul anului aducand ofrande zeilor.

Crestinii sarbatoreau aceasta traditie sub numele de Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor. Samhain a continuat sa fie sarbatorit in zone ca Scotia, Irlanda sau nordul Frantei, datorita faptului ca in aceste locuri Imperiul Roman nu a reusit sa puna stapanire. Oamenii de aici au renuntat la acest obicei abia in Evul Mediu, cand s-au convertit la crestinism. Pentru a atrage mai multi oameni, Biserica Romano-Catolica a decis sa inlocuiasca Samhain cu Ziua Tuturor Sfintilor, oferindu-le astfel un alt prilej de sarbatoare.

Numele Halloween a fost folosit pentru prima data in secolul al XVI-lea, venind din denumirea scotiana “All Hallow Even”, adica noaptea de dinainte de Ziua Sfintilor.

In concluzie, sarbatoarea de Halloween nu provine din America. Dupa cu stim, sau dupa cum vom afla pe intregul ciclu al trairii noastre, multe sarbatori din Europa au migrat in America, unde acei locuitori au stiut sa le sarbatoreasca asa cum trebuie, iar pe taramul nostru s-au pierdut.

Autor: Marius Andrei Hertafeedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou