Cecilia Stefanescu

Hipstar

Cecilia Stefanescu

Desi debutul scriitoarei a avut loc printr-un volum colectiv din 1998, romanul “Legaturi bolnavicioase” este privit ca prima sa intrare in scena literara romaneasca. Multi se intreaba daca in spatele acestui roman extrem de controversat se afla o personalitate la fel de excentrica.

Cecilia Stefanescu s-a nascut in 1975 si face parte din generatia de scriitori inchegata in jurul cenaclului "Litere" (1993-1997) al lui Mircea Cartarescu.

A terminat liceul Lazar si apoi a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, continuand in acelasi loc cu un master in teoria literaturii si literatura comparata. A debutat in 1998, in volumul colectiv "Ferestre 98" (Editura Aristarc). In anul 2000 a mai bifat o participare la un astfel de proiect – "Tescani 40239" (Editura Image).

Ca traducator al editurii Polirom a transpus in limba romana cartile "L'auberge des pauvres" ("Azilul saracilor") de Tahar Ben Jelloun (2002) si "La petite marchande" ("Micuta vanzatoare de proza") de Daniel Pennac (2004). A scris si pentru publicatii ca "Dilema", "Cosmopolitan", "Madame Figaro","Cotidianul" etc.

Cel mai important punct din creatia ei de pana acum l-a constituit, cu siguranta, romanul "Legaturi bolnavicioase", care a impus-o ca una dintre cele mai importante tinere voci din literatura contemporana. Bucurandu-se de un succes neobisnuit, cartea a fost transpusa in filmul omonim de catre Tudor Giurgiu, avandu-i in rolurile principale pe Maria Popistasu, Ioana Barbu si Tudor Chirila.

Romanul spune povestea unei tinere non-conformiste, Kiki, incapabila sa aleaga intre doua iubiri: cea pentru un artist grandoman, Renato si cea pentru o alta femeie, Alex. Este romanul unei pendulari. Kiki penduleaza intre reverie si vis, intre homosexualitate si heterosexualitate, intre diferitele medii pe care le frecventeaza (studentesti, artistice), intre doua sentimente la fel de puternice.

In ciuda subiectului specific generatiei "Ego", acuzata des de promiscuitate si a abordarii lipsite de inhibitii, critica a intampinat cu laude cartea Ceciliei Stefanescu. Simona Sora, unul dintre cei mai avizati critici contemporani saluta aparitia romanului: "Cartea Ceciliei Stefanescu este povestirea alerta si ironica a unei obsesii erotice si narcisiace traite de o naratoare abulica, dezabuzata si vulnerabila. Este, fara indoiala, unul dintre debuturile feminine cele mai semnificative din ultimii ani: un scris echilibrat, o voce sigura de ea, o devoalare cruda a intimplarilor care incearca sa capete sens prin povestire."

Tudor Giurgiu si-a motivat alegerea astfel: "Cartea mi-a placut foarte mult si cred ca vine in intampinarea unei dorinte ale mele de a face un film foarte sensibil si personal, despre o lume a unor oameni care nu sunt simpli, de pe strada, ci tineri cu multe aspiratii, care viseaza mult, dar se afla intr-un moment de confuzie sentimentala, erotica."



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou