Drepturi sexuale

Tips and tricks

Drepturi sexuale

Sexualitatea este o dimensiune dinamica si in permanenta schimbare a umanitatii. Ea este construita pe baza interactiunii dintre individ si structurile sociale. Este prezenta de-a lungul intregului ciclu de viata, armonizand identitatiile si creand si/sau intarind legaturile interpersonale.

Sexualitatea este un aspect cheie al "umanitaii" fiintei umane.

Faptul ca oamenii gandesc, simt, cred, se intreaba, iau decizii – ii diferentiaza de animale. Spre deosebire de acestea, sexualitatea umana este o laturi complexa a personalitatii fiecaruia dintre noi, care se bazeaza pe educatie, pe experientele fiecaruia, si nu in ultimul rand pe mediul social si familial in care s-a format fiecare persoana.

Sexualitatea cuprinde valorile personale ale individului , atitudinile si credintele despre propria persoana, ca femeie sau ca barbat; relatiile cu alti oameni (prin prietenii, relatii intime, dragoste, afectiune si contacte sexuale); increderea in sine si imaginea despre propriul corp; sanatatea sexuala si reproductiva; comportamentul sau, deciziile pe care le ia, modul in care actioneaza in cadrul posibilitatilor sexuale.

Declaratia de la Valencia asupra drepturilor sexuale (1997) vorbeste despre urmatoarele drepturi:

  1. Dreptul la libertate, care exclude orice forma de coercitie sexuala, exploatare si abuz, in orice moment si in orice situatie aparuta in cursul vietii. Lupta impotriva violentei sexuale constituie o prioritate sociala. Toti copiii, rod al sexualitatii, ar trebui sa fie doriti si iubiti de catre parinti.
  2. Dreptul la autonomie, integritate si siguranta corpului. Acest drept priveste controlul si posibilitatea de a ne bucura de propriile noastre corpuri, feriti de torturi, mutilari si violente de orice fel.
  3. Dreptul la echitate si egalitate. Se refera la eliminarea oricarei forme de discriminare, asigurand diversitatea sexuala, fara a tine cont de sex, varsta, rasa, clasa sociala si orientare sexuala.
  4. Dreptul la sanatate sexuala. Prin aceasta se intelege disponibilitatea tuturor resurselor pentru dezvoltarea cercetarii si cunostintelor necesare privind HIV/SIDA si alte boli cu transmitere sexuala, precum si dezvoltarea viitoare a resurselor in domeniul cercetarii, diagnosticarii si tratamentului.
  5. Dreptul la o informare larga si la obiect privind sexualitatea umana, cu scopul de a permite luarea unor decizii referitoare la viata sexuala.
  6. Dreptul la o educatie sexuala completa de la nastere si de-a lungul intregului ciclu de viata. Toate institutiile sociale trebuie sa fie implicate in acest proces.
  7. Dreptul de asociere libera. Acest drept reprezinta posibilitatea de a te casatori sau nu, de a divorta si de a stabili alte tipuri de asocieri sexuale.
  8. Dreptul de a decide liber si responsabil in privinta vietii reproductive, in privinta numarului de copii si a intervalului dintre nasteri, precum si a accesului la mijloacele de contraceptie.
  9. Dreptul la intimitate, care implica capacitatea de a lua decizii asupra vietii sexuale intr-un context de etica personala si sociala. Experienta rationala si satisfacatoare a sexualitatii reprezinta un deziderat pentru dezvoltarea umana.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou