Santajul sentimental: 3 modalitati prin care el te santajeaza sentimental

In doi

Santajul sentimental: 3 modalitati prin care el te santajeaza sentimental

Cand o persoana apropiata noua – partener, un frate, un parinte, un prieten – recurge la santaj sentimental, ajungem sa ne concentram asupra nevoilor acestor persoane in detrimentul propriilor nevoi si sa cedam pentru a evita conflictul, confruntarea.

In realitate, cedand de fiecare data in favoarea celuilalt, nu reusim decat sa incurajam partenerul sa procedeze si in viitor in acest fel si sa cadem intr-un tipar care implica cedarea controlului asupra deciziilor si comportamentului nostru.

Suntem vulnerabile in fata santajului sentimental daca avem urmatoarele trasaturi de personalitate:

  • o teama intensa de manie;
  • o nevoie de liniste cu orice pret;
  • o tendinta de asumare a unei responsabilitati prea mari pentru viata altor persoane;
  • un nivel crescut de indoiala de sine.

Iata cateva metode prin care iubitul te poate santaja emotional fara sa iti dai seama:

1. Te face sa te simti vinovata, dar nu cu reprosuri directe, ci prin felul sau de a se comporta

Nu mai comunica cu tine, iar cand il intrebi ce are, iti spune ca nu a patit nimic, desi tonul folosit si comportamentul precedent indica opusul.

2. Se victimizeaza pentru a-ti starni mila

Atunci cand tu lucrezi peste program iti spune cat de deprimant a fost pentru el sa te astepte singur acasa. Se poarta ca un copil care are nevoie de atentie, iar cand nu i-o oferi, se manifesta astfel incat sa iti starneasca compasiunea. In general, nu se preocupa de cum poate imbunatati el problema, ci TU. Santajistul iti da de inteles ca nu trebuie sa ridice vreun deget de vreme ce tu porti toata vina.

3. Fapte banale devin favoruri pe care el le face pentru tine

Santajistul iti va cere sa il apreciezi pentru faptul ca sta cu tine. Va incerca sa te faca sa crezi cu nu esti indeajuns de buna pentru ceilalti (ai o personalitate fada sau esti nepriceputa in pat), iar mai apoi iti va da de inteles ca el se sacrifica sa stea cu tine. Asa ca ai putea si tu macar sa iti arati recunostinta facand lucrurile dupa cum iti dicteaza el.

Cedand santajului sentimental, uitam ce e bine si corect pentru noi, ne pierdem respectul de sine, ne dezamagim pe noi insine si renuntam la o parte integranta din propria persoana. Exista situatii cand santajul creeaza emotii de o asemenea intensitate, incat ajungem sa credem ca vom innebuni, pe langa faptul ca putem avea si simptome fizice, precum dureri de ceafa, spasme musculare, probleme gastrointestinale.

E important sa constientizezi ca fara consimtamantul tau, cel care te santajeaza nu are nicio putere. Daca ai o atitudine ferma, santajistul nu va reusi sa te faca sa te simti vinovata de ceea ce i se intampla.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou