Gelozia, bat-o vina!

In doi

Gelozia, bat-o vina!

Vom vorbi in saptamanile urmatoare despre ceea ce inseamna un cuplu care este prezent in viata urbana. Prin profesia mea de psihoterapeut vom ajunge sa vorbim impreuna despre problemele cu care se confrunta o persoana si care sunt variantele pe care le are. Cred ca este important sa plecam de la ceea ce inseamna feminitate si cate moduri sunt pentru asta.

Va propun sa ne gandim impreuna la gelozie, o tema care apare frecvent in psihoterapia individuala sau de cuplu. Gelos, un cuvant aparte, aproape o insulta. O persoana geloasa este una care se simte exclusa dintr-o relatie. Ce legatura ar avea gelozia cu excluderea poate v-ati intrebat.

Daca sunteti mai atenti, puteti observa ca o persoana care este geloasa, devine foarte atenta atunci cand este vorba despre o relatia a partenerului cu o alta. Ea sesizeaza ca intre ei este ceva, un ceva care e doar intre ei. In raport cu relatia lor, gelosul este exclus, adica este in afara. Prin gelozie, el isi exprima dorinta de a fi inauntru.

Daca abordam gelozia asa, vom putea sa intelegem mai usor diferitele momente de gelozie din viata oricarei persoane. Ca este vorba despre relatia dintre fratele mai mic si mama sau dintre sora mai mare si tata sau a prietenei care „are ochi” pentru un coleg, toate pot sa fie privite ca excluderi. Tatal, mama, prietena, partenerul sunt persoane fata de care gelosul este indreptatit sa considere ca are drepturi legitime. Ceea ce este acceptat de persoana care suporta gelozia. Gelozia dintre frati este cel mai bun exemplu in acest sens.

Am convenit ca vom vorbi despre cuplu si am ajuns sa vorbim despre frati. Dar relatiile sunt la fel de complexe si pline de trairi contradictorii in toate cele mentionate. Problema majora a gelosului este acest doar pe care il mentionam mai sus. El considera inconstient ca doar el are acest drept, ca este unicul indreptatit sa primeasca iubirea parinteiui, partenerului, prietenei. Daca am considera ca iubirea poate sa fie impartita, atunci nu am mai vorbi despre gelozie.

Tratamentul geloziei presupune abordarea starii de excludere. Cel mai bun exemplu in acest sens este dat tot de relatia fraterna. Am intalnit multe situatii in care un frate sau un sora, acum adulti, sterg din memoria lor, amintirile cu fratele sau sora. Nu stiu ce au facut cand erau mici, daca au mers la gradinita sau nu, la ce jocuri au participat sau ce premii au luat. Este un exemplu curent de excludere. „Din moment ce tu m-ai exclus, prin nasterea ta, eu te exclud din memoria mea” pare sa fie aici jocul dominant.

Similar, recunoasteti oare reactia pe care o are sotia geloasa fata de sotul presupus infidel? Sau sotul gelos fata de sotia presupus infidela. Scena este aceeasi. „Daca te mai uiti / vezi / intalnesti cu ea / el, eu ma despart de tine.” Propozitia in sine nu are un sens logic ci unul pur afectiv fiind o contrareactie de excludere la un act de excludere cum este gelozia. De ce spun ca logic nu are sens. Daca gelosul si-ar dori sa fie cu partenerul, amenintarea cu despartirea este impotriva propriei dorinte. Daca gelosul nu ar vrea sa fie cu celalalt, atunci gelozia in sine devine paradoxala. Logica insa devine afectiva. Gelosul spune: „Daca nu pot avea iubirea ta 100%, atunci eu nu exist pentru tine”.

Cum se trateaza gelozia? Prin aducerea in prim plan a nevoii sale atat de intense de iubire totala. Evident sunt nuante dar in esenta, a fi cu cineva inseamna a fi cu multi oameni. Lumea interna a gelosului este una plina de imaginatie. Aceasta imaginatie este pusa in permanenta sa faca proba realitatii. Cu cat gradul de gelozie este mai intens, cu atat limita intre propria lume interna si realitate este mai fluctuanta si deseori imaginatia joaca feste. Cu cat gelozia este mai redusa cu atat apare o  stare de absenta a solicitarilor celorlalti. Uneori si absenta geloziei este un simptom.

Psihoterapeut Claudiu Ganciufeedback
автоновости maserati mc 20 цена
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou