6 trasaturi ale indragostirii

In doi

6 trasaturi ale indragostirii

Iubesti cu pasiune si dai totul intr-o relatie. Esti capabila sa intelegi nevoile partenerului tau si il faci sa te adore cu gesturile tale de iubire. Cinele romantice, florile, lumanarile parfumate, baile lungi cu spuma fac parte din arsenalul tau pe care il folosesti fara retinere pentru a mentine relatia vie si pasionala.

Desi starea de indragostire este una complexa, ea poate fi recunoscuta prin cateva trasaturi specifice:

1. Rapiditatea si imprevizibilitatea

Atractia pentru o persoana anume demareaza rapid si incontrolabil. Se vorbeste adesea de “dragoste la prima vedere” (coup de foudre).

2. Existenta unui obiect al iubirii

De obicei o persoana de sex opus, fata de care indragostitul simte o atractie globala, care este insa neaparat orientata sexual. Aceasta persoana este perceputa ca fiind “atragatoare” prin anumite trasaturi fizice, intelectuale si comportamentale. Se observa adesea o oarecare asemanare intre parteneri, ceea ce demonstreaza importanta afinitatilor in stabilirea relatiilor de dragoste si prietenie. Dar cel mai des, farmecul si unicitatea obiectului iubirii tine de un ansamblu dificil de analizat. De aceea dragostea este adesea comparata cu o magie care apropie doi oameni.

3. Tensionarea rapida

Prezenta persoanei iubite sau numai gandul la ea declanseaza rapid o stare de tensiune si o atractie erotica, de cele mai multe ori inexplicabila din punct de vedere rational. Nu intamplator se spune ca “dragostea are ratiunile ei, pe care ratiunea nu le cunoaste“.

4. Implicarea privilegiata si exclusiva

Relatia cu persoana iubita devine in scurt timp una privilegiata, chiar exclusivista. Celelalte relatii (de munca, de prietenie, familiale) trec pe plan secundar. Cei doi isi continua relatia de iubire chiar in profida constrangerilor sociale, profesionale, culturale, religioase… daca acestea exista.

5. Dorinta ca sentimentele sa fie reciproce

Indragostitul are permanent in minte imaginea persoanei iubite, se simte frustrat cand nu este cu ea, este puternic atras spre ea, reactioneaza rapid la contactul cu ea si – pentru ca apropierea sa se poata produce – e nevoie ca sentimentele lui sa fie impartasite si de cealalta persoana.

6. Idealizarea persoanei iubite

Persoana iubita apare in imaginatia indragostitului idealizata. De aceea se spune ca “dragostea este oarba“.

Momentul cand ne indragostim este clar. Ne pierdem orice urma de claritate in gandire si actiune. Suntem infatuati de sentimentul puternic si ne pierdem controlul partial sau chiar total.

In ceea ce priveste motivul putem face sute de presupuneri si sunt mici sanse sa aflam adevaratul motiv, cel situat la nivelul subconstientului. Insa pe moment, cand suntem indragostiti nu mai conteaza de ce. Importanta e trairea intensa si am da orice ca ea sa nu se evapore in eter.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou