Stiai ca…?

Drumul spre centru

Stiai ca…?

La Zvonistica suntem cu totii experti – e singura “materie” care nu cere prea multa pregatire. Din nefericire, ocupa mult timp si distorsioneaza dramatic realitatea.

Fie ca exista sau nu ceva de vorbit, oamenii oricum o fac: din plictiseala, din interes fata de viata altora sau pur si simplu din obisnuinta. Imprastierea zvonurilor pare sa ne umple in mod firesc timpul.

Cu totii cadem victime zvonurilor. Dintr-o vorba aruncata aiurea si – mai rau – pe la spate – ajungem sa interpretam gresit si sa luam decizii in necunostinta de cauza.

Informatiile circula in mod frecvent la gramada, in mod haotic, fapte reale amestecate cu opiniile lui x si y si cu propria noastra subiectivitate. Inselarea poate fi foarte subtila. Opiniile autorizate, cum ar fi cele ale persoanelor publice, ale specialistilor in anumite domenii pot fi luate drept adevaruri chiar daca nu sunt.  Drept pentru care jurnalistii recomanda ca o informatie sa fie verificata din trei surse diferite, pentru a-i testa credibilitatea.

Mai mult, un filosof pe nume Socrate, a pus la punct un sistem de clasificare a informatiilor prin care se ferea el insusi sa acumuleze informatii inutile. Le-a impartit in Adevar, Bine si Necesitate. Mai concret, atunci cand cineva vine sa ne prezinte o informatie, putem sa ii dam crezare daca trece macar unul dintre cele trei teste:

-Sunt adevarate vorbele respective? Daca sunt doar preluate de la altii, nu reprezinta mai mult decat o realitate second-hand, distorsionata sau chiar inventata din nimic de catre rauvoitori;

-Cuvintele auzite iti aduc vreun folos, iti starnesc bucurie? Daca raspunsul e negativ, atunci stirea respectiva isi pierde mult din putere, iar puterea de a o respinge iti apartine. De ce sa te intoxici cu lucruri inutile sau daunatoare psihicului si sufletului? Evita sa asculti stiri negative si barfe, inchide televizorul cand incep stirile de la ora 5;
 
-Poti invata ceva din cele auzite, poti extrage ceva util? Daca informatia primita nu schimba cu nimic cultura ta generala, zestrea intelectuala sau nu iti aduce nici macar un indiciu despre cum sa iti imbunatatesti viata, nu are rost sa iti pierzi timpul cu ea. Si nici cu cei care te sacaie. Cu ce te ajuta in viata personala informatia ca o vedeta si-a taiat unghiile cu unghiera sau ca vecina de la 3 isi cumpara haine din bazar?

Comunicarea joaca un rol important in viata noastra. Ar fi minunat daca toate schimburile informationale dintre oameni ar fi cu adevarat o comunicare. Pana in momentul in care noi si cei din jurul nostru vom invata sa nu mai irosim timp pretios cu lucruri care strica echilibrul sufletesc, o ultima recomandare: ca sa discerneti adevarul de minciuna, priviti ce face omul mai degraba la ce spune despre el sau despre altii. Faptele cantaresc mai greu decat opiniile.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou