Riscurile pecuniare ale casatoriei in 2012

Drumul spre centru

Riscurile pecuniare ale casatoriei in 2012

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, sotii sau viitorii soti vor avea la dispozitie 3 variante de regim matrimonial: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala. Insa conventiile cu privire la bunuri vor putea fi modificate oricand.

Sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu moral prin desfacerea casatoriei, va putea cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Pe langa aceasta, in anumite conditii, poate sa-i mai ceara vinovatului si o prestatie compensatorie, constand in sume globale sau o renta pe viata. Inclusiv logodnicul nevinovat are dreptul la despagubiri.

Noul cod civil are o viziune complet diferita fata de cel anterior in ceea ce priveste regimul bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei. Acest regim se alege de catre soti, insa nu ramane batut in cuie, ci se poate schimba oricand si ori de cate ori doresc.

Alegerea unui alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale (care era si pana acum) se face prin incheierea unei conventii matrimoniale in fata notarului.

Partajul in timpul casatoriei

In actualul cod civil, partajul in timpul casatoriei nu este admisibil decat pentru motive temeinice. Legea nu specifica in ce constau aceste motive, astfel incat asemenea partaje erau posibile in foarte putine situatii, cum ar fi cazul separatiei in fapt, cand unul din soti intretine relatii de concubinaj si detine o parte din bunurile comune.

Potrivit noului cod civil, partajul in timpul regimului comunitatii de bunuri e posibil oricand, fara a trebui motivat. Bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin act incheiat in forma autentica notariala, in caz de buna invoiala, ori pe cale judecatoreasca, in caz de neintelegere. Partajul poate fi total sau doar cu privire la anumite lucruri. Bunurile atribuite fiecarui sot prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neimpartite raman bunuri comune.

Despagubiri pentru sotul nevinovat

Articolul 388 din noul cod civil prevede dreptul sotului nevinovat la despagubiri de la cel vinovat. „Sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca”. Legea nu face distinctie daca este vorba de un prejudiciu material sau moral, astfel incat se aplica in ambele situatii.

Despagubiri si pentru logodnici

Nici in cazul logodnei, partea vinovata nu scapa de despagubiri.

Noul cod civil spune expres la art 269 ca „Partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate”.

Nu merge nici sa incerci sa-l provoci pe celalalt sa rupa logodna pentru a scapa de despagubiri pentru ca, la alin. 2, legea spune ca „Partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligata la despagubiri”.

In definitia codului civil, „Logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria. Incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba”. Cu alte cuvinte, este vorba de orice concubinaj.

Av.COLTUC MARIUS VICENTIU,
Fondator Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou