5 strategii pentru reducerea conflictelor in cuplu

Drumul spre centru

5 strategii pentru reducerea conflictelor in cuplu

Din pacate armonia se termina pentru ca nu stim cum sa ne descurcam cu conflictele zilnice care ne dor. Conflictele aduc la suprafata cele mai dificile emotii cum ar fi furia, neincrederea, singuratatea si tristetea. Ne fac sa ne simtim tristi, deprimati, chiar si starea noastra de sanatate are de suferit…

Ce este de facut?

Doctorul Andre Moreau, pasionat continuu de intelegerea sistemelor psihologice ale omului vorbeste despre cateva strategii:

1. Vorbiti fiecare pe rand timp de 15-30 de minute

Este o strategie utila in situatiile in care fiecare isi pregateste interventia in loc sa-l asculte pe celalalt. Puneti-va de acord cu privire la timpul de care aveti nevoie pentru a va putea exprima (15-30 minute). Fiecare va vorbi fara a fi dezaprobat sau intrerupt de celalalt, care va tine evidenta timpului anuland atunci cand au mai ramas cinci minute. Acest lucru iti va permite sa te exprimi pana la sfarsit fara a fi intrerupt si fara a trebui sa te aperi la fiecare cuvant spus.

2. Rezuma ceea ce vrea sa-ti spuna celalalt

Este o alta strategie de luat in consideratie mai ales in situatiile in care simtiti ca nu sunteti intelesi. Rezumati ceea ce tocmai a spus celalalt ori de cate ori este nevoie, adica, pana in momentul in care partenerul de dialog se va fi considerat pe deplin inteles. Aceasta strategie ii poate urma celeilalte. Poti astfel sa inveti in prezenta unui observator neutru sau a unui prieten comun, sa comunici mai bine.

3. Meditati in liniste

Daca ajungeti in derularea conflictului la un impas, stabiliti ca pe viitor sa fiti de acord cu urmatorul “contract: cand unul dintre voi o va cere, opriti-va din discutie, asezati-va unul in fata celuilalt si priviti-va in ochi, nemiscati, vreme de 10 minute. Nu aveti nici un mesaj de transmis, nici unul de primit. Priviti-va pur si simplu, observati ce se petrece inauntrul vostru, “simtiti-va” corpul, senzatiile, sentimentele fara a pregati nici un raspuns. Dupa ce au trecut cele zece minute, faceti orice altceva vreme de inca o ora, dar nu reluati discutia initiala inainte ca ora sa treaca.

4. Imbratisati-va timp de zece minute

Un alt aliniat al contractului: vreau sa te imbratisez. Este o schimbare a sistemului, recomandata mai ales daca simtiti ca duceti un gen de lupta obscura in care incercati sa vi-l supuneti pe celalalt sau sa-l faceti sa sufere, sa plateasca pentru cine stie ce, sau daca simtiti ca nu reusiti sa evitati escaladarea conflictului.

5. Rezolvarea conflictelor

Atunci cand dificultatile sunt de durata si graviteaza in jurul catorva probleme, ar fi o optiune interesanta aceea de a largi sfera informatiilor si de a trece de la analiza problemei la cea a relatiei. In acest caz, poti completa jumatatea care te priveste din tabelul urmator (la stanga pentru sot, la dreapta pentru sotie). Sotul va proceda in acelasi mod. Acorda-ti timp pentru a face acest lucru: doua pana la sase zile. Dupa acest ragaz, copiaza pe cealalta jumatate ceea ce a scris partenerul tau. Reflectati fiecare in parte. Comparand cele doua parti, poti sa subliniezi deja punctele de acord care apar la dreapta si la stanga, pe fiecare nivel.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou