Dante si Beatrice

C&C

Dante si Beatrice

“Ochii Beatricei lucira ca in vraja cercului vesnic; in locul sferelor inalte, se uitau ochii mei doar la figura ei” – aceasta este probabil una dintre cele mai sugestive imagini pe care le avem despre Beatrice, femeia sublimata, muza si creatie totodata.

Pentru ca pornind de la o iubire frageda, inocenta, Dante a reusit sa ii construiasca unei tinere fete din Florenta o imagine poetica ce coplesteste inca prin forta si frumusete. Beatrice este cea care il conduce pe calator prin Paradis, in arhicunoscuta si mult laudata opera "Divina Comedie".

Lucrare scrisa in nu mai putin de 8 ani, "Divina comedie" este una dintre cele mai mari capodopere ale umanitatii, autorul fiind insa atat de modest, incat si-a numit la sfarsit cartea "Comedie" – o titulatura extrem de comuna in epoca pentru orice scriitura cu un final pozitiv.

Posteritatea a fost cea care a adaugat numelui atribitul "divina", vizand atat spatiul de desfasurare al evenimentelor – iad, purgatoriu, paradis – ci si, poate, maiestria miraculoasa cu care a fost scrisa.

Dante Aligheri s-a nascut in 1265 la Florenta, centru cultural al epocii, oras in care efervescenta spiritului se mai putea compara doar cu incrancenarea razboinica a marilor familii, aflate intr-un vesnic razboi si gata oricand sa verse sange in numele casei lor.

Intrigile numeroase au avut drept consecinta izgonirea poetului din cetate, in ceea ce urma sa fie un lung si dureros exil, sursa de inspiratie pentru chinurile infernului.

 feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou