3 retete pentru sarbatori fara kilograme in plus
Dieta&Fitness
Nu-ti recomandam sa sari peste meniul traditional de sarbatori, dar poti sa combini tipuri de carne, mirodenii si dulciuri intr-un mod putin mai dietetic.
Iata cateva idei:
1. Piftie
Inlocuiti carnea de porc cu carnea de curcan sau peste
Piftie de peste:
1,5 kg peste (crap, salau sau stiuca); 1 morcov; 1 patrunjel; 1 telina; 1 pastarnac, 2 foi de dafin, 3–4 boabe ienibahar, 1 ceapa, sare, lamaie.
Se curata tot zarzavatul, se spala si se pune la fiert cu apa, sarea, ienibaharul si foile de dafin. Cand zarzavatul este fiert, se adauga pestele curatat, spalat, sarat si taiat in bucati mari. Se lasa sa fiarba pana cand pestele este fiert. Se scot incet bucatile de peste, se lasa sa se raceasca, apoi cu ajutorul cutitului se inlatura toate oasele, avand grija sa nu se sfarame carnea. Bucatile de peste, curatate de oase, se aseaza pe una sau mai multe farfurii. Zeama in care s–a fiert pestele se strecoara de zarzavat si se pune din nou la fiert impreuna cu 3–4 cartofi taiati sferturi. Apoi se strecoara a doua oara si se toarna peste bucatile de peste.
2. Sarmale
Inlocuiti carnea tocata cu hrisca
Sarmale cu hrisca:
8 frunze de varza murata, 15 nuci, 100 g hrisca inmuiata 12 ore in zeama de varza acra sau bors, 1 ceapa, 1 morcov,
1 lingura ulei, 2 legaturi marar verde, sare, piper
Scurgeti hrisca inmuiata (10-12 ore) si puneti-o intr-un castron mai mare. Trebuie sa aiba boabele moi, inflorite, ca floricelele de porumb. Adaugati peste ea morcovul ras pe razatoarea mica, ceapa rasa fin, mararul tocat marunt si nucile curatate si pisate.
Adaugati uleiul si turnati amestecul peste ingredientele din castron. Amestecati-le pentru omogenizare si condimentati-le daca mai este cazul. Cu acest amestec umpleti foile de varza. Puneti sarmalele pe un platou si inainte de servire le puteti stropi cu smantana cu un continut redus de grasimi.
3. Desert
Banane cu nuci de cocos
In loc de cozonac si prajituri, pregateste de sarbatori deserturi simple si dietetice. Taie doua banane in felii si da-le prin 4 lingurite de cacao, apoi scutura feliile sa elimini excesul. Imparte 4 lingurite de nuca de cocos rasa peste feliile de banane si serveste. Acest desert simplu are doar 80 de calorii.
Tips!
Citricele, kiwi-ul, merele, sunt foarte bune pentru digestie. Chiar si cele conservate sunt ideale, pentru ca au mai putine calorii decat prajiturile de casa.